CNBC: Condițiile impuse de Rusia ar putea face ca Europa să deschidă oportunități de gaze naturale din Africa

În timp ce SUA, UE și Marea Britanie caută să elimine treptat importurile de gaze rusești, liderii occidentali căuta posibilități de gaze naturale lichefiate în Africa sub-sahariană pentru a reduce dependența de Rusia.

Potrivit CNBC, Rusia și Occidentul rămân în dezacord cu privire la plata exporturilor de gaze naturale, de care Europa, în special, este puternic dependentă, Moscova insistând că țările „neprietenoase” trebuie să plătească pentru livrările de gaze în ruble rusești, o cerere respinsă de națiunile G-7.

Divergența vine în urma unor sancțiuni internaționale coordonate și fără precedent impuse Rusiei pentru invazia din Ucraina.

SUA au declarat interzicerea totală a importurilor rusești de petrol, gaze și cărbune, în timp ce Marea Britanie intenționează să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului, iar UE își propune să reducă dependența de importurile rusești cu două treimi, se arată în articol.

Rusia reprezintă aproximativ 40% din exporturile de gaze naturale ale UE, Germania și Italia fiind expuse în mod deosebit.

În acest sens, Germania a emis miercuri o „avertizare” că raționalizarea gazelor naturale ar putea fi necesară dacă apare o lipsă completă de aprovizionare.

UE a încheiat un acord cu SUA pentru încă 15 miliarde de metri cubi de GPL, deși fostul secretar al SUA pentru Energie, Dan Brouillette, a declarat luni că acest lucru nu va fi suficient pentru a umple deficitul rusesc.

Ministrul italian de externe Luigi di Maio a declarat marți pentru CNBC că, în ultima lună, a călătorit în țări precum Mozambic, Republica Congo și Angola, în încercarea de a crea noi parteneriate de aprovizionare cu gaz petrolier lichefiat.

„Securitatea energetică este fundamentală pentru țările care sunt puteri producătoare globale, precum Italia și multe altele, și trebuie să fim capabili să ne diversificăm sursele de energie”, a spus Di Maio.

„Ne diversificăm, să reducem dependența noastră de Rusia pentru a evita eventualele amenințări din partea Rusiei asupra aprovizionării cu gaze și pentru a continua tranziția noastră cu surse de energie noi și diferite.”

Într-o notă de cercetare săptămâna trecută, analiștii africani de la compania de consultanță pentru risc politic Verisk Maplecroft au spus că, deși continentul nu poate umple golul lăsat de importurile rusești de gaze naturale, ar putea ajuta la consolidarea ofertei.

BP, TotalEnergies și Eni și-au stabilit o prezență pe subcontinentul african, își propun să construiască noi proiecte, alături de companiile petroliere americane precum Exxon Mobil .

Verisk Maplecroft a remarcat că BP este cel mai avansat în eforturile de a pune în funcțiune un proiect major de GPL în Africa sub-sahariană și ar putea dubla prezența, în special la zăcămintele de gaze Tortue care se află la granița dintre Senegal și Mauritania.

Foto: Jacob Silberberg/Getty Images

CEO-ul Eni , Claudio Descalzi, a anunțat la începutul acestei luni că gigantul italian poate furniza Europei cu încă 14 trilioane de metri cubi de gaz până în 2025, din active situate în întreaga lume, inclusiv în Angola, Congo, Nigeria și Mozambic. Angola și Congo au convenit deja să stimuleze exporturile de gaze către Italia, Eni servind ca intermediar.
Potențial uriaș, obstacole semnificative
Analiștii Alexandre Raymakers, Maja Bovcon și Eric Humphery-Smith au subliniat că Senegal, Mauritania, Nigeria și Angola sunt cele mai bine plasate pentru a crește producția globală, deși cea mai mare parte a noii oferte nu va ajunge până în a doua jumătate a deceniului.

„Stabilitatea politică și fiscală din Senegal și Mauritania înseamnă că proiectele sunt bine plasate pentru dezvoltarea GPL, în timp ce probabila realegere a MPLA în Angola în august 2022 va permite, de asemenea, o creștere a investițiilor”, a spus Verisk Maplecroft.

Mozambic găzduiește, de asemenea, rezerve colosale de gaze naturale, mai mulți giganți energetici europeni înființând facilități în țară, dar este afectat de o insurgență islamistă violentă care a forțat închiderea unora dintre aceste facilități în ultimii ani.

Există, de asemenea, loc de expansiune printre alți jucători importanți de GPL din Golful Guineei, a sugerat Verisk Maplecroft, cum ar fi Nigeria, Camerun și Guineea Ecuatorială.

„Un preț bun al gazului ar putea schimba echilibrul profitabilității pentru o serie de proiecte din Nigeria, permițând aprovizionare suplimentară pentru proiectele GPL existente și planificate”, se arată în raport.

Cu toate acestea, infrastructura, creșterea grupărilor de gherilă în regiune, inclusiv atacurile oportuniste asupra tancurilor GPL din ultimii ani, se poate dovedi un factor de descurajare pentru investiții.

În cele din urmă, analiștii Verisk Maplecroft estimează că, chiar dacă toate proiectele cunoscute de GPL Greenfield din Africa sub-sahariană ar fi active și ar funcționa la capacitate maximă, ele ar reprezenta totuși doar aproximativ jumătate din furnizarea de gaz a Rusiei către Europa.

„Cererea îmbunătățită de gaz și un preț bun, înseamnă că regiunea Africii Subsahariane ar putea ajuta la umplerea unei părți din golul lăsat de livrările de gaz rusești sub embargo, dar nu poate rezolva singur problema”, a concluzionat raportul.

Sursa:

https://www.cnbc.com/2022/03/31/putins-isolation-from-europe-could-usher-in-natural-gas-opportunities-for-africa.html?utm_content=Main&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1648790598-1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s