Analiză: Revenirea rublei nu este atât de reală pe cât pare

Conform Reuters, Rubla a înregistrat o revenire la nivelurile din zilele dinaintea invaziei în Ucraina, sfidând previziunile că războiul o va arunca în cădere liberă.

Revenirea dramatică – a monedei aproape s-a redus la jumătate în șapte sesiuni de tranzacționare după invazia din 24 februarie si se datorează parțial unei îmbunătățiri reale a finanțelor rusești, pe măsură ce veniturile din exporturi cresc și importurile se micșorează.

Monede – Ruble rusești – imagine ilustrată realizată pe 26 octombrie 2018. REUTERS/Maxim Shemetov

Potrivit analistului Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank, moneda este, de asemenea, umflată artificial de controalele de capital și, având în vedere că produsul intern brut al țării se va micșora cu 10%-15% în acest an, rușii devin din ce în ce mai săraci, pe măsură ce inflația crescândă le devorează câștigurile.

„Această recuperare a rublei nu ar trebui considerată ca fiind punctul de vedere al pieței cu privire la perspectivele pe termen mediu și lung pentru Rusia”, a mai declarat Ulrich Leuchtmann.

Casa Albă a declarat joi că Moscova „să sprijine” în mod artificial rubla, iar rolul măsurilor oficiale în redresare este ușor de identificat.

Ca răspuns la sancțiunile majore, Rusia a crescut rata dobânzilor la 20%, a restricționat accesul firmelor locale la numerar în valută străină, a interzis cetățenilor să retragă peste 10.000 de dolari în valută timp de șase luni și a împiedicat băncile să vândă valută în numerar.

Investitorilor străini li s-a interzis să părăsească titlurile de valoare, limitând iesirea din piață, iar președintele Vladimir Putin a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie.

„Țările europene nu sunt dispuse să facă acest lucru, pentru că dacă va avea succes și țările europene sunt de acord cu acest lucru, ar avea un impact favorabil asupra pieței rublei”, a declarat analistul șef Danske Bank, Minna Kuusisto.

Analiștii consideră, în general, cererea lui Putin ca o încercare de a submina sancțiunile și de a întări moneda, iar Kuusisto a remarcat că vânzătorii de gaze ruși în trecut nu au convertit pe deplin veniturile valutare în ruble.

Sursa:

https://www.reuters.com/business/russias-rouble-rebound-is-not-real-it-seems-2022-04-01/?utm_campaign=trueAnthem%3A+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=facebook

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s