Pesta Porcină Africană – Anunţ ANSVSA

Potrivit unui anunț al ANSVSA în intervalul 25.06 – 01.07.2020 au fost înregistrate 17 focare noi, astfel:

 Judeţul Bihor – 1 focar;

Judeţul Dolj – 4 focare;

Judeţul Prahova – 1 focar; 

Judeţul Ilfov – 2 focare; 

Judeţul Brăila – 1 focar;

Judeţul Satu Mare – 1 focar; 

Judeţul Buzău – 1 focar;

Judeţul Braşov – 1 focar; 

Judeţul Timiş – 4 focare;

Judeţul Argeş – 1 focar.

În același interval de timp, alte 8 focare au fost stinse în  judeţul Teleorman cu 6 focare, judeţul Dolj cu 1 focar și judeţul Harghita cu încă 1 focar.

De la prima semnalare a prezenţei virusului în România, de la data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.711 cazuri la mistreţi. În conformitate cu prevederile Europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.  

Potrivit informațiilor ANSVSA, până la 03.07.2020 au fost despăgubiţi 15.134 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 441.999.870 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 8.018.320 de lei pentru alţi 206 de proprietari.

ANSVSA solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea următoarelor măsuri:

 – pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; 

– nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic; 

– evitaţi să intraţi timp de 48 de ore în adăposturile destinate creşterii porcilor, după ce aţi desfăşurat activităţi specifice vânătorii; 

– este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; 

– creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploataţii, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; 

– nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; 

– nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; 

-vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.

ANSVSA face precizarea că Pesta Porcină Africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s