Anunțul vine după ce grupul celor 7 de economii avansate a discutat în Septembrie să impună o limită pentru țițeiul rusesc transportat pe mare și, prin urmare, să limiteze veniturile pe care rusii le fac din vânzare. Cu toate acestea, detaliile despre cum ar funcționa plafonul în practică au fost dezbătute și discutate de la acel moment.

Uniunea Europeană a convenit Vineri, 2 Decembrie, să plafoneze prețurile petrolului crud venit din Rusia la 60 de dolari pe baril, după câteva zile de negocieri intense, unde Polonia și statele baltice au adoptat o atitudine dură și au făcut eforturi pentru o limită puternică, ajungând până la 30 de dolari pe baril, în timp ce Grecia, Cipru și Malta, ale căror industrii maritime interne joacă un rol cheie în transportul internațional de petrol rusesc, au cerut un plafon de 70 de dolari, au declarat pentru Euronews diplomații care dezbat situația.

Rusia, a avertizat că un plafon al prețului petrolului ar putea afecta piețele energetice și ar putea împinge prețurile mărfurilor și mai sus. Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să pună un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, după ce Polonia, care era indecisă, a dat undă verde acordului. Într-un efort de a reduce veniturile Kremlinului din combustibili fosili, UE a fost de acord să limiteze suma care poate fi plătită pentru petrolul transportat pe mare pentru a reduce capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina. Plafonul de preț urmărește, de asemenea, să prevină o creștere a prețurilor globale la petrol după ce embargoul UE asupra țițeiului rus va intra în vigoare începând pe 5 decembrie.

Analiștii energetici au avertizat că grupul celor 7 va avea nevoie de sprijin din partea altor cumpărători importanți pentru ca plafonul să fie eficient. China și India, de exemplu, și-au mărit achizițiile de petrol rusesc în urma invaziei Ucrainei pentru a beneficia de tarife reduse oferite de Moscova. Kadri Simson, comisarul european pentru energie, a declarat pentru CNBC în Septembrie că, China și India ar trebui să susțină măsura. „Este nedrept să plătim venituri în exces Rusiei”, a spus Simson la acea vreme. Dar se pare că există puțin apetit din partea acestor națiuni de a respecta plafonul. Ministrul petrolului din India, Shri Hardeep S Puri, a declarat pentru CNBC în Septembrie că are o „datorie morală” față de populația țării sale. „Vom cumpăra petrol din Rusia, vom cumpăra de oriunde”, a adăugat el.

Scrie-ne: contact@stiridevrancea.ro
Agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și armonizarea aprovizionării cu gaze au provocat o criză energetică fără precedent pentru Uniunea Europeană. Acestea au provocat o creștere bruscă a prețurilor la energie și au adus dificultăți pentru europeni. U.E. ia măsuri ferme pentru a rezolva această problemă.

Surse: Euronews, CNBC