15 Octombrie 2022 – Se implinesc 100 de ani de la incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria.

Astazi, se implinesc 100 de ani de la incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria. In 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, in cadrul unei ceremonii, s-a marcat ultima etapă a Unirii petrecute în 1918.

Ferdinand (Ferdinand Viktor Albert Meinrad; 24 august 1865 – 20 iulie 1927), supranumit Intregitorul („Unificatorul”), a fost rege al Romaniei din 1914 pana la moartea sa în 1927. Regele facea parte din ramura catolica a familiei regale prusace Hohenzollern.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_I_of_Romania

În 1889, Ferdinand a devenit print mostenitor al Regatului Romaniei , ca urmare a renuntarii tatalui sau (in 1880) si a fratelui sau mai mare, Wilhelm (in 1886), la drepturile de succesiune la coroana regala a Romaniei . Din momentul în care s-a stabilit in Romania, si-a continuat cariera militara, dobandind o serie de comandamente onorifice si fiind avansat la gradul de general de corp. S-a casatorit in 1893 cu Principesa Maria Alexandra Victoria, cunoscuta mai tarziu drept Regina Maria a Romaniei , nepoata Reginei Victoria si a imparatului Alexandru al II-lea si fiica lui Alfred, Ducele de Saxa-Coburg si Gotha si a Ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei.

Ferdinand a devenit rege al Romaniei la 10 octombrie 1914, sub numele de Ferdinand I, dupa moartea unchiului sau, regele Carol I. El a condus Romania in timpul Primului Război Mondial , alegand sa se alature Triplei Antante impotriva puterilor centrale. Acest lucru a facut ca Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei sa-si elimine numele din casa regala Hohenzollern. La sfarsitul razboiului, Romania a aparut ca un regat mult largit datorita Basarabiei , Bucovinei și Transilvaniei si parti din Banat , Crisana si Maramures au devenit parte din Regatul Romaniei in 1920, iar Ferdinand a fost încoronat rege al „ Romaniei Mari ” intr-o mare ceremonie la 15 Octombrie 1922.

Acum 100 de ani, pe data de 15 octombrie 1922 evenimentul incoronarii Regelui Ferdinand si a Reginei Maria eclipsa orice eveniment al vremii, unul din evenimentele care a securizat procesul de unire a tuturor romanilor realizat in 1918.

Intr-o Romanie iesita dupa primul razboi mondial destul de afectata, familia regala a fost recunoscuta pe plan international, incoronarea dand o noua speranta romanilor care aveau din acel moment o tara noua .

Marea Unire de la 1918 a fost procesul istoric in urma caruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit in anul 1918 in cuprinsul aceluiasi stat national, Romania.

Etapele preliminare au fost Unirea Principatelor Romane din 1859 si dobandirea independentei in urma razboiului din 1877-1878, pe fondul renasterii nationale a romanilor in parcursul secolului al XIX-lea.

Pentru a sarbatori evenimentul, Trenul Regal a pornit intr-o calatorie simbolica de la Cluj spre Alba Iulia, locul Incoronarii.

Album foto cu Trenul Regal la Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Aiud și Teiuș, vineri, 14 octombrie 2022, în ajunul sărbătorii Centenarului Încoronării de la Alba Iulia

Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort, împreună cu Principesa Sofia, au pornit în călătoria de la Cluj spre Alba Iulia cu ocazia Centenarului Încoronării. ©AGERPRES

Foto/ Video AgerPres – https://www.agerpres.ro/

Surse: Casa Regala a Romaniei/ Wikipedia

https://www.facebook.com/164437050270956/posts/pfbid0nv1e4SohVvT3cTzhK9pdYWRz57h7GazTU8bc1wns6fCdZJo2jonM1DDX4kmvL74Kl/?sfnsn=scwspmo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s