Putin: Este puțin probabil ca Occidentul să respingă energia rusă ani de zile

Președintele rus Vladimir Putin spune că Occidentul nu se va putea opri de la petrolul și gaze rusești timp de câțiva ani. El a adăugat că nimeni nu știe ce s-ar putea întâmpla la acel moment, așa că, companiile rusești nu vor „ betona puțurile lor de petrol”. Unul din oficialii americani a recunoscut că profiturile rusești din energie ar putea fi mai mari acum decât erau înainte de război.

În prezent, UE importă aproximativ 40% din gazul său din Rusia. Blocul comunitar s-a angajat să își reducă dependența de petrolul rusesc cu 90% până la sfârșitul lui 2022, dar până acum nu și-a asumat niciun angajament privind gazele. SUA au pus un embargo asupra tuturor produselor energetice rusești. Restricțiile asupra energiei rusești sunt menite să pedepsească Moscova pentru invadarea Ucrainei. Dar creșterea prețurilor globale la petrol și gaze înseamnă că profiturile Rusiei ar fi putut crește în ultimele luni, în ciuda unei reduceri a ofertei generale.

„Volumul petrolului scade pe piața mondială, prețurile cresc”, a declarat președintele Vladimir Putin unui grup de tineri antreprenori. „Profiturile companiei sunt în creștere”, a adăugat el. Această idee a fost confirmată Joi de trimisul american pentru securitatea energetică, Amos Hochstein. Întrebat la o audiere la Senatul american dacă Rusia ar putea câștiga acum mai mult din combustibili fosili decât înainte de război, Hochman a răspuns „Nu pot nega asta”.

Reuters

Președintele rus a vorbit Joi după ce a participat la o expoziție la Moscova dedicată aniversării a 350 de ani de la nașterea monarhului rus Petru cel Mare. Conducătorul secolului al XVIII-lea a purtat un lung război teritorial împotriva Suediei, pe care Putin părea să-l compare cu invazia sa în Ucraina. „Ai impresia că luptându-se cu Suedia câștiga ceva. Nu lua nimic, îl lua înapoi”, a spus el tânărului său public. „De asemenea, este responsabilitatea noastră să luăm înapoi și să ne întărim”, a spus el, într-o aparentă referire la Ucraina, probabil referindu-se la terenuri.

Sursa: BBC

https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-61752779.amp

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s