G20 – SUA, Marea Britanie și Canada au părăsit reuniunea G20 din cauza războiului din Ucraina
Surse TheGuardian spun că secretarul Trezoreriei SUA și guvernatorul bancii engleze sunt printre cei care au parăsit sedința în timp ce vorbeau delegații ruși.
Marea Britanie, SUA și Canada au organizat o renunțare coordonată la o reuniune G20, asta în semn de protest față de invazia Ucrainei de către Rusia , pe fondul riscurilor crescânde de divizare între națiuni care afectează economia mondială.

The US Treasury secretary, Janet Yellen, told attendees she disapproved of a senior Russian official’s presence, according to Reuters. Photograph: Chip Somodevilla/Getty Images
Reprezentanții celor trei țări au părăsit sesiunea în timp ce delegații ruși au vorbit la întâlnirea de la Washington. Surse au spus că guvernatorul băncii Angliei, Andrew Bailey, și un înalt oficial al Trezoreriei au fost printre cei care au părăsit discuțiile, se arată în TheGuardian.
Retragerea de la sesiune, care avea loc înaintea reuniunii de primăvară a Fondului Monetar Internațional, a venit pe fondul temerilor crescânde că o întrerupere a relațiilor internaționale ar submina grav redresarea economiei globale după pandemie și ar contribui la creșterea inflației, împingând alte milioane de oameni în sărăcie.
În comentariile făcute cu puțin timp înaintea protestului, șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat că 75 de ani de câștiguri în dezvoltare sunt periclitați de o ruptură a cooperării internaționale.
Întrebată despre posibilitatea părăsirii reuniunii G20 , Georgieva a spus că lumea a ajuns la un „moment decisiv” în parteneriatele globale, trebuie discutat cum abordăm o serie de probleme, inclusiv pandemia, războiul din Ucraina, problema climatică și creșterea sărăciei.
„Există în mod clar fapte foarte, foarte neliniştitoare cu care trebuie să ne confruntăm. Pot spune sincer că nu m-am gândit niciodată că voi trece printr-un alt război în Europa la scara la care acesta are loc”, a spus ea.
„De asemenea, recunoaștem cât de interdependenți suntem. Doar faceți lista de întrebări – nicio țară nu le poate rezolva singură. Este atât de evident, cooperarea trebuie și va continua.”
Recepția a avut loc în timp ce liderii occidentali au contestat apartenența Rusiei la grupul G20 de economii lider, care include SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, precum și țări puternice în curs de dezvoltare, inclusiv China, Brazilia și India.
Cancelarul, Rishi Sunak, a postat pe Twitter că reprezentanții Marii Britanii au părăsit întâlnirea. „Suntem uniți în condamnarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și vom face eforturi pentru o coordonare internațională mai puternică pentru a pedepsi Rusia”, a spus el.
Tot aceleași surse au spus că Regatul Unit, SUA și alte națiuni occidentale pretindeau pentru o poziție de consens cu privire la continuarea aderării Rusiei la G20 și au pus sub semnul întrebării prezența reprezentanților Kremlinului.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, le-a spus participanților că dezaprobă prezența unui înalt oficial rus, potrivit Reuters. Trezoreria SUA a declarat miercuri că Yellen s-a întâlnit cu Sri Mulyani Indrawati, ministrul de finanțe al Indoneziei – care deține în prezent președinția rotativă a G20 – pentru a sublinia că „nu vor exista afaceri ca de obicei pentru Rusia în economia globală. ”
Mohamed El-Erian, fost director adjunct al FMI, care este acum președinte al Queens’ College, Cambridge, a declarat că, G20 nu funcționează ca un organism internațional.
„Viitorul multilateralismului este în pericol într-un moment în care avem cea mai mare nevoie de el”, a spus El-Erian, în timp ce a cerut guvernelor să continue să lucreze împreună prin mijloace alternative.
G20 este prea divizat și nu are continuitate. A fost întotdeauna un puzzle pentru mine de ce nu are un secretariat. Treci prin președinție cu președinție – se schimbă de fiecare dată. Deci se fac foarte puține lucruri”, a spus el.
„Singura excepție a fost summitul de la Londra din aprilie 2009 sub conducerea lui Gordon Brown, aceasta a fost singura excepție. G7 este prea restrâns din punct de vedere al membrilor.
FMI a declarat marți că riscurile pentru economia globală cresc pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina a condus la creșterea inflației.
Fondul de la Washington a declarat că războiul a crescut riscul unei fragmentări mai permanente a economiei globale în blocuri geopolitice. O astfel de „schimbare tectonică” ar presupune costuri mari de ajustare pentru economia globală, a spus acesta.
Articol preluat din TheGuardian:
Sursa: