Citam din Russia Today,
Liderul belarus a cerut Occidentului să dea dovadă de „reținere” atunci când vine vorba de sancțiuni împotriva Moscovei.


Președintele belarus Alexandru Lukașenko a avertizat Occidentul împotriva impunerii de sancțiuni dure Moscovei, spunând că astfel de măsuri ar putea împinge Rusia într-un „ al treilea război mondial”. ”
„ Acum se vorbește mult împotriva sectorului bancar. Gaz, petrol, SWIFT. E mai rău decât războiul. Acest lucru împinge Rusia într-un al treilea război mondial”, a declarat Lukașenko duminică, citat de presa locală. El a adăugat că un conflict nuclear ar putea fi rezultatul final.
Atacul militar al Rusiei împotriva Ucrainei, ordonat de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, a fost condamnat de națiunile occidentale și a determinat un nou val de sancțiuni dure împotriva Moscovei.
Trebuie să fim reținuți aici pentru a nu avea probleme. Pentru că războiul nuclear este sfârșitul tuturor .”


În cea mai recentă mișcare împotriva Moscovei, UE, Marea Britanie, Canada și SUA au spus că „ băncile ruse selectate ” vor fi separate de sistemul de plăți internaționale SWIFT – o măsură pe care Rusia a avertizat-o în trecut că ar fi considerată o declarație de război. În ciuda amenințării cu măsuri suplimentare, Lukașenko a subliniat că atât Rusia, cât și Belarus vor „ supraviețui ” oricăror sancțiuni.
„ Avem experiență. Am discutat această temă cu Putin de mai multe ori. Vom supraviețui. Este imposibil să ne omoare de foame ”, a spus el.
Măsurile de răzbunare dezvoltate de Moscova și Minsk vor fi „ foarte tangibile ”, dar este important să ne gândim la ele „ foarte atent ”, a spus Lukașenko, pentru a nu se auto-vătăma.
Liderul belarus a mai spus, de asemenea, că dacă Occidentul ar trece să pună arme nucleare în țările limitrofe, el i-ar cere lui Putin să „ întoarcă ” propriile arme nucleare în Belarus.
Moscova a declarat duminică că Ucraina a fost de acord să trimită o echipă de negociatori în Belarus pentru discuții privind încheierea conflictului militar. Discuțiile vor avea loc în regiunea Gomel, aproape de granițele Rusiei și Ucrainei, a declarat negociatorul șef rus Vladimir Medinsky.
Putin și-a justificat ofensiva militară împotriva Ucrainei spunând că este nevoie urgentă de „ demilitarizare ” a țării pentru a proteja republicile populare Donețk și Lugansk recent recunoscute și pentru a se asigura că Rusia nu va fi amenințată de NATO de pe teritoriul ucrainean. Kievul a numit atacul neprovocat și nejustificat.
Duminică, Putin a ordonat forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei să fie în cea mai mare alertă, remarcând „ acțiunile neprietenoase ” și „ declarațiile agresive ” împotriva Moscovei din partea națiunilor occidentale.

Sursa: https://www.rt.com/russia/550766-belarus-war-russia-sanctions/