Lukașenko din Belarus avertizează asupra celui de-al treilea război mondial

Citam din Russia Today,

Liderul belarus a cerut Occidentului să dea dovadă de „reținere” atunci când vine vorba de sancțiuni împotriva Moscovei.

Lukașenko din Belarus avertizează asupra celui de-al treilea război mondial
Explozie nucleară, test Baker Day, bikini, 25 iulie 1946 ©  Getty Images / Digital Vision

Președintele belarus Alexandru Lukașenko a avertizat Occidentul împotriva impunerii de sancțiuni dure Moscovei, spunând că astfel de măsuri ar putea împinge Rusia într-un „ al treilea război mondial”. 

„ Acum se vorbește mult împotriva sectorului bancar. Gaz, petrol, SWIFT. E mai rău decât războiul. Acest lucru împinge Rusia într-un al treilea război mondial”, a declarat Lukașenko duminică, citat de presa locală. El a adăugat că un conflict nuclear ar putea fi rezultatul final.

Atacul militar al Rusiei împotriva Ucrainei, ordonat de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, a fost condamnat de națiunile occidentale și a determinat un nou val de sancțiuni dure împotriva Moscovei.

Trebuie să fim reținuți aici pentru a nu avea probleme. Pentru că războiul nuclear este sfârșitul tuturor .”

În cea mai recentă mișcare împotriva Moscovei, UE, Marea Britanie, Canada și SUA au spus că „ băncile ruse selectate ” vor fi separate de sistemul de plăți internaționale SWIFT – o măsură pe care Rusia a avertizat-o în trecut că ar fi considerată o declarație de război. În ciuda amenințării cu măsuri suplimentare, Lukașenko a subliniat că atât Rusia, cât și Belarus vor „ supraviețui ” oricăror sancțiuni.

„ Avem experiență. Am discutat această temă cu Putin de mai multe ori. Vom supraviețui. Este imposibil să ne omoare de foame ”, a spus el.

Măsurile de răzbunare dezvoltate de Moscova și Minsk vor fi „ foarte tangibile ”, dar este important să ne gândim la ele „ foarte atent ”, a spus Lukașenko, pentru a nu se auto-vătăma.

Liderul belarus a mai spus, de asemenea, că dacă Occidentul ar trece să pună arme nucleare în țările limitrofe, el i-ar cere lui Putin să „ întoarcă ” propriile arme nucleare în Belarus.

Moscova a declarat duminică că Ucraina a fost de acord să trimită o echipă de negociatori în Belarus pentru discuții privind încheierea conflictului militar. Discuțiile vor avea loc în regiunea Gomel, aproape de granițele Rusiei și Ucrainei, a declarat negociatorul șef rus Vladimir Medinsky.

Putin și-a justificat ofensiva militară împotriva Ucrainei spunând că este nevoie urgentă de „ demilitarizare ” a țării pentru a proteja republicile populare Donețk și Lugansk recent recunoscute și pentru a se asigura că Rusia nu va fi amenințată de NATO de pe teritoriul ucrainean. Kievul a numit atacul neprovocat și nejustificat.

Duminică, Putin a ordonat forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei să fie în cea mai mare alertă, remarcând „ acțiunile neprietenoase ” și „ declarațiile agresive ” împotriva Moscovei din partea națiunilor occidentale.

Sursa: https://www.rt.com/russia/550766-belarus-war-russia-sanctions/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s