50 ha afectate de incendii de vegetație. Atenție! Arderea vegetației este strict interzisă

În ultimele 24 ore, pompierii vrânceni au intervenit pentru stingerea a 2 incendii care au afectat 2 construcții și 11 incendii de litieră, lăstăriș, mărăciniș și vegetație uscată în urma cărora a fost afectată o suprafață de teren de aproximativ 50 ha.

Primul apel a fost în data de 16 februarie a.c., în jurul orei 12.40 și anunța producerea unui incendiu la o fermă dezafectată din orașul Panciu. La fața locului s-au deplasat 2 echipaje cu 2 autospeciale de stingere din cadrul Stației de Pompieri Panciu și 3 polițiști. În urma incendiului care, cel mai probabil a fost provocat de folosirea focului deschis în spații deschise, au ars acoperișul clădirii construit din lemn cu învelitoare din șindrilă și plăci de azbociment pe cca. 70 mp, vegetația uscată din jurul clădirii pe 300 mp și 2 arbori.

Al doilea incendiu a fost în jurul orei 14.10 la o anexă din satul Poienile, comuna Gura Caliței. Către locul indicat s-au deplasat 3 echipaje cu 2 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, SVSU Gura Caliței, 2 polițiști și 4 voluntari. În urma incendiului au ars o anexă din lemn în suprafață de cca. 70 mp și bunurile aflate în interiorul acesteia. Până la sosirea pompierilor, incendiul s-a propagat la vegetația uscată din împrejurimi, fiind afectată o suprafață de aproximativ 10 ha. Cauza probabilă a producerii incendiului este folosirea focului deschis în spații închise.

De asemenea, pompierii militari și voluntari au intervenit pentru stingerea a 11 incendii de litieră, lăstăriș, mărăciniș și vegetație, cele mai semnificative fiind înregistrate pe raza administrativ teritorială a următoarelor localități: Gura Caliței, sat Groapa Tufei (15 ha), Panciu (8 ha), Vulturu (5 ha), Cotești (5 ha), Adjud (3,5 ha) și Gugești (2 ha).

Ca ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Așadar, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

Sursa: ISU VRANCEA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s