Misiune de salvarea a două persoane surprinse în apele râului Zăbala îndeplinită cu succes

Doi bărbați s-au aflat, în această dimineață, în pericol, după ce au încercat să traverseze cu o autoutilitară râul Zăbala, prin zona ce străbate localitatea Năruja. Aceștia s-au aventurat să traverseze printr-un punct unde cursul apei este cunoscut ca fiind unul scăzut, însă nu au luat în calcul faptul că din cauza topirii zăpezii debitul apei e în creștere.

Încercarea lor a eșuat în momentul în care apa a inundat motorul, iar autoutilitara s-a oprit chiar atunci când aceștia se aflau în mijlocul apelor. Conștienți de primejdia în care se află, unul dintre bărbați a sunat după ajutor la numărul unic de urgență 112.

Imediat, spre locul indicat a fost mobilizat un echipaj al pompierilor militari din cadrul punctului de lucru Năruja, cu o autospecială de intervenţie.

Ajunşi la faţa locului, pompierii şi-au luat toate măsurile de siguranţă şi au trecut la salvarea persoanelor care se aflau în autovehicul. După evacuarea acestora, cu ajutorul unor şufe au reuşit să extragă şi autoutilitara. Misiunea a fost îndeplinită cu succes!

Cu toate acestea, având în vedere că, prin topirea zăpezii crește riscul de inundații, pentru evitarea unor situații care să le pună viața în pericol, recomandăm cetățenilor să respecte următoarele măsuri de protecție:

Nu vă deplasaţi prin apa curgătoare. Apa curgătoare de numai 15 cm adâncime vă poate doborî de pe picioare;
Dacă este necesar să vă deplasaţi prin zone inundate, faceţi-o acolo unde apa nu este în mişcare. Folosiţi un băţ pentru a verifica dacă solul din faţa dvs. este stabil, pentru a evita obstacolele;
Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată. Dacă apa creşte în jurul maşinii dvs., abandonaţi-o imediat şi mutaţi-vă într-o zonă mai înaltă, dacă puteţi s-o faceţi în siguranţa. Atât dvs. cât şi vehiculul riscaţi să fiţi luaţi rapid de ape, pe măsură ce nivelul acesteia creşte;
Traversați cursurile de apă doar prin locuri amenajate corespunzător, respectiv pe poduri/ podețe;
În cazul în care sunteți surprinși de viitură urcați-vă către zone înalte și sigure, până la sosirea echipelor de salvare.

Sursa: ISU VRANCEA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s