De prin Vrancea- Astăzi Mânăstirea Valea Neagră

Mănăstirea Valea Neagră se află în satul omonim, comuna Nistorești, judetul Vrancea, fiind o mănăstire cu obște de maici. Schitul Valea Neagră, monument istoric național, a fost ctitorit de către părintele Maftei din satul Spinești, în anul 1755. Mănăstirea are în componența sa biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”, monument istoric, și turnul clopotniță, ambele fiind incluse pe lista monumentelor de arhitectură.

https://m.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-valea-neagra-68012.html

Mânăstirea Valea Neagră – scurt istoric

Maicile de aici susţin că numele „Valea Neagra” – este dat de satul Valea Neagră aflat mai la nord de biserică. Este posibil ca, atat satul cât şi mânăstirea, să-şi fi luat numele de la valea ce mărgineşte drumul de la mânăstire până în sat.

La anul 1757 preotul Maftei din Spinesti, împreună cu doi călugări de la Mânăstirea Poiana Mărului, hotărăsc să înfiinţeze aşezământul  „Schitul Vrancea”.

Abia în anul 1936, Eparhia Romanului, menţionează despre Schitul Valea Neagră. In anul 1952 schitul este transformat in mânăstire pentru maici, fiind populat cu 9 maici de la Mânăstirea Trotoşanu. Ca preot slujitor a rămas călugărul Nicodim Andrei de la schit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s