Norvegia reclasifică Covid-19: Nu este mai periculos decât gripa obișnuită!

Covid-19 este tratat în Mass-Media ca o boală foarte periculoasă, în fața căreia vaccinarea în masă și restricțiile severe pentru întreaga societate sunt aplaudate, în ciuda puținelor decese dincolo de grupele de risc. În Norvegia s-a decis  tratarea virusului ca și alte boli respiratorii, potrivit Institutului Norvegian de Sănătate Publică, nu este mai periculos decât acestea.

Norway reclassifies Covid-19: No more dangerous than ordinary flu

Empty hospital beds. Stock photo from Unsplash

Institutul norvegian de sănătate publică FHI a luat decizia remarcabilă, dar susținută statistic, de a reclasifica Covid-19 drept o boală respiratorie la fel de periculoasă ca gripa comună. Se clarifică faptul că pandemia nu s-a terminat, doar că a intrat într-o nouă fază în care Covid-19 este acum echivalat cu o boală respiratorie comună, cum ar fi o gripă sau o infecție respiratorie. Acest lucru se face, printre altele, datorită mutațiilor pe care le-a suferit Coronavirus, ceea ce îl face mai puțin periculos, împreună cu imunitatea crescută naturală și indusă de vaccinare care a fost atinsă în societatea norvegiană.

Deși infecția în sine continuă să circule în rândul populației, acest lucru nu înseamnă o creștere a numărului de spitalizări, ceea ce înseamnă, în sine, că Coronavirusul nu mai creează o povară mare asupra sistemului medical în Norvegia. Acest lucru se datorează faptului că marea majoritate a celor expuși riscului sunt protejați. Cei care sunt vaccinați au, de asemenea, simptome severe, iar cei care nu fac parte din grupurile de risc, de asemenea, primesc doar simptome obișnuite de răceală ușoară. Institutul norvegian de sănătate publică face astfel evaluarea că Coronavirus se alătură acum rândurilor altor virusuri respiratorii, cum ar fi răceala obișnuită și gripa sezonieră. „Este ceva pozitiv și trimite semnale că cel puțin în Norvegia, în acest moment, ne considerăm conștienți de situație”, a spus Niklas Arnberg, profesor în virologie la Universitatea Umeå și președinte al Fundației Pandemice la Aftonbladet. Mai contagios, dar mai puțin periculos FHI consideră că pandemia în sine nu s-a încheiat, deoarece este încă în lume și se răspândește în același timp cu proporția persoanelor vaccinate la nivel mondial.

Atâta timp cât se răspândește în afara teritoriilor țărilor bogate, se va spune că va fi o pandemie continuă. Cu mai puține grupuri cu risc crescut care au nevoie de asistență medicală, povara asupra asistenței medicale scade brusc. Al doilea factor este unul binecunoscut, și anume că virușii cu foarte puține excepții în timp din motive pur evolutive se dezvoltă către a deveni mai contagioși, dar în același timp mai puțin letali. Sars-CoV-2 a suferit mii de mutații și diferite variante s-au înlocuit reciproc în ceea ce privește rata de răspândire și gradul de infecție, dar care s-au dovedit continuu din ce în ce mai puțin mortale. Această răspândire continuă și în rândul persoanelor vaccinate, deoarece gradul de protecție a vaccinului împotriva acestei variante este mai mic decât împotriva variantelor anterioare, ceea ce permite, de asemenea, răspândirea sa continuă, chiar și în țările în care majoritatea populației a fost vaccinată.

În studiile efectuate de institut, s-a constatat că atât persoanele vaccinate parțial, cât și cele cu schemă completă de vaccinare, care se infectează cu noul coronavirus prezintă un risc scăzut de a merge la spital pentru îngrijire, dar că același lucru se aplică și persoanelor sănătoase care nu aparțin grupurilor de risc. La cei care au fost parțial vaccinați, s-a ajuns la concluzia că gradul de protecție împotriva variantei Delta este de doar 22%, ceea ce crește la 65% pentru cei care au primit două doze de vaccin. Există încă grade scăzute de eficacitate în comparație cu varianta Alpha a virusului, unde gradul de protecție a fost în schimb de 55 la sută și 84 la sută pentru cei vaccinați.

Conform celor mai recente statistici din FHI, 67 de noi pacienți au fost internați în spital cu Covid-19 ca principală cauză în săptămâna 37, ceea ce reprezintă o scădere de la 95 de cazuri în săptămâna precedentă. Dar din noile cazuri din săptămâna 37, doar 9 pacienți au avut nevoie de terapie intensivă, o scădere față de 22 față de săptămâna precedentă. Se crede, de asemenea, că riscul de a avea nevoie de îngrijiri medicale crește pentru cei care sunt complet nevaccinați, dar acest lucru depinde altfel de grupul de risc în care vă aflați. au fost, de exemplu, complet vaccinați, dar o majoritate covârșitoare a aparținut grupurilor de risc.
Aproximativ 5% au fost parțial vaccinați și aproximativ 55% dintre cei internați nu au fost vaccinați deloc.
Un total de 11 persoane au murit cu Covid-19 în timpul săptămânii 37, o scădere de la 13 decese săptămâna precedentă. Vârsta medie a celor care au murit în săptămâna 37 a fost de 80 de ani și, astfel, din grupul de risc.

În Norvegia, 90% din populația cu vârsta peste 18 ani a primit prima doză și 83% au primit a doua doză și, prin urmare, sunt considerați complet vaccinați. Gripa nu necesită vaccinare în masă, situație îmbunătățită semnificativ din Norvegia înseamnă că aleg să clasifice Covid-19 ca o infecție respiratorie cu același grad de pericol ca și gripa. Aceasta nu înseamnă că este văzută ca fiind inofensivă, ci mai degrabă că, la fel ca în cazul gripei, se crede că poate fi gestionată și că riscurile pentru pacienții cu o infecție cu Covid-19 sau gripă sunt comparabile și că este pentru persoanele din grupurile de risc. „Costurile totale ale societății pentru bolile cauzate de virus pot fi de zeci de miliarde de coroane în fiecare an, fără ca noi să avem o pandemie”, a spus Arnberg cotidianului suedez Aftonbladet. El a citat răcelile obișnuite și afecțiunile stomacului drept cauze pentru acest lucru. În fiecare an, între 300 000 și 1,5 milioane de suedezi se îmbolnăvesc de gripă, dar puțini mor încă, doar între 700 și 2000 anual, cu variații anuale destul de mari în acest interval. La fel ca în cazul Covid-19, în grupurile de risc apare majoritatea covârșitoare a deceselor, dar nu se efectuează vaccinări în masă la nivel social, în ciuda acestui fapt. Mai mulți copii cu vârste cuprinse între 10-19 ani, de exemplu, mor din cauza gripei comune în fiecare an, între cinci și zece copii, ceea ce este mai mult decât ceea ce a murit cu Covid-19 în 2020 și 2021, conform decesului Consiliului Național de Sănătate și Bunăstare. înregistrează doar patru copii care au murit cu Covid-19 până acum. În ceea ce privește această grupă de vârstă, gripa este mai periculoasă decât Covid-19. Acest lucru este interesant în sine, deoarece în Norvegia, spre deosebire de Suedia, au ales să nu vaccineze copiii cu vârsta sub 12 ani.

Viitorul pare luminos până la iarnă, în Norvegia se consideră că spitalele nu vor fi împovărate cu pacienți care s-au îmbolnăvit de Covid-19, dar în schimb va exista un amestec de Covid-19, alte infecții respiratorii și gripă comună. „Cred că am ajuns la vârf de data aceasta. Atunci cred în schimb că vom obține un val de iarnă care va veni mai târziu. Dar nu credem că va fi mai mare decât poate suporta sistemul de sănătate ”, a declarat Geir Bukholm pentru Verdens Gang.

Geir Bukholm. Photo: FHI

În concluzie:

Conform evaluărilor FHI, infecția este în declin, mai puțini oameni se îmbolnăvesc grav, foarte puțini mor și evaluarea Norvegiei conform căreia Covid-19 nu este mai periculoasă decât o gripă comună pare din ce în ce mai corectă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s