Guvernul a prelungit cu 30 de zile starea de alertă în România, începând cu 13 mai 2021.

Guvernul a prelungit cu 30 de zile starea de alertă în România, începând cu 13 mai 2021.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a prezentat elementele de noutate ale Hotărârii de Guvern, discutate anterior în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, condusă de premierul Florin Cîțu:

Va fi permisă circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2:00-5:00 dimineața, pentru deplasare și participarea la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan;

Va fi permisă organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte;

Competițiile sportive se vor putea desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății. Participarea va fi permisă doar persoanelor vaccinate, celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, celor care prezintă rezultatul negative al unui test RT PCR nu mai vechi de 72 de ore sau a unui test antigen nu mai vechi de 24 de ore.

Raed Arafat: Astăzi a avut loc ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, urmată de ședința de Guvern, pentru aprobarea hotărârii de guvern de prelungire a stării de alertă pe durata de încă o lună, începând cu data de 13 mai 2021 – bineînțeles, pe durata, cum am zis, de 30 de zile.
Elementele de noutate în hotărârea de guvern: 1. permiterea circulației persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2:00-5:00 dimineața, pentru deplasare și participarea la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan; 2. este eliminată restricția privind participarea la organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase, legată de domiciliu sau reședință, astfel se va permite organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte; 3. crearea posibilității astfel încât competițiile sportive să se poată desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății; participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore. Asta era propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgență, a declarat Arafat.

Dacă aveți întrebări, vă rog!
Reporter: Bună ziua! Domnule ministru, considerați corectă divizarea societății între vaccinaţi și nevaccinați, când ne gândim la accesul la anumite servicii, cum ar fi restaurante sau cele culturale?
Raed Arafat: Cum vedeți, acum noi vorbim de evenimentele-test sau pilot, care sunt peste capacitățile maxime stabilite prin incidențe. Deci, la acest moment, când ai incidență sub 1,5 și funcționează la 50% capacitate, acolo nu este divizat nimic. Când crești capacitatea, trebuie să te asiguri – la acest moment, cel puțin – să fim siguri că persoanele care sunt acolo nu reprezintă risc unul pentru celălalt, și atunci se cere acest test de vaccinare sau test PCR. Așa că noi nu împărțim populația în populație vaccinată sau nevaccinată; vaccinată sau testată sau populație care a avut boală în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin decât 15 zile. Nu vrei să te vaccinezi, te testezi. Deci, ai alternativă. Așa că nu putem spune că noi forțăm populația să vină doar vaccinată.
Reporter: Corect, nu, acestea sunt și prevederile la nivel european, cele trei soluții…
Raed Arafat: Exact.
Reporter: Se vorbește în spațiul public de compartimentarea, spre exemplu, a restaurantelor pentru vaccinați și nevaccinați.
Raed Arafat: Asta ați spus foarte clar: se vorbește în spațiul public. Nu s-a luat nicio decizie, nu s-a discutat încă o astfel de măsură, așa că e prea devreme să vorbim dacă va fi așa ceva, sau să confirmăm, sau să infirmăm. Se discută în spațiul public. La acest moment, ce v-am comunicat sunt cele trei variante: vaccinat, testat – în condițiile pe care le-am zis – sau ai avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile.
Reporter: Și încă o întrebare, dacă îmi permiteți, vă rog: când vom avea o listă a afecțiunilor cronice sau a alergiilor care sunt incompatibile cu vaccinurile anti-COVID?
Raed Arafat: Nu știu dacă va trebui să fie o listă aici, pentru că aici se evaluează individual acest lucru. Până și persoanele alergice sunt vaccinate, în anumite condiții, depinde ce fel de alergie și ce probleme ai. Deci, din acest punct de vedere, nu cred că se pune problema de a emite o listă alb sau negru; și aici se discută fiecare caz cu medicul lui. Dacă comitetul de vaccinare dorește să facă acest lucru, cu siguranță o să îl facă, dar la acest moment evaluarea se face individual, de către medicul persoanei care se vaccinează, sau de către medicul care este în centrul de vaccinare.
Reporter: Și, atunci, aceste persoane care au interdicție la vaccin ce… care dintre cele trei…
Raed Arafat: Atenție, nu vorbim de interdicție. Vorbim de persoane care au un anumit risc. Asta nu înseamnă că au interdicție. Asta trebuie să discute cu medicul lor, din cauza asta am zis că se discută cu medicul lor și medicul lor spune în ce condiții. Poate că le sfătuiește să fie vaccinate nu într-un drive-thru, de exemplu, dar într-o unitate sanitară, ca să fie sub supraveghere. Și, atunci, se vaccinează acolo. Deci, de interdicție sunt foarte puține situațiile în care să se spună că persoana nu poate să fie vaccinată la acest moment, și aici depinde de caz, depinde de cazul individual al pacientului și de punctul de vedere al medicului, care este medicul curant, și, bineînțeles, al medicului care răspunde de vaccinare.
Reporter: Dar dacă există astfel de situații – rare, cum spuneți și dumneavoastră -, la care dintre cele două opțiuni poate apela această persoană? Vaccin, nu, test antigen, test PCR…
Raed Arafat: Test, testul nu e contraindicat.
Reporter: Mulțumesc.
Raed Arafat: Poate să se testeze fără nicio problemă. Și ce nu v-am zis: că a fost aprobată și lista țărilor din lista galbenă, asta ca să completez, de fapt, ce a avut loc astăzi la nivel de CNSU. Vă rog.
Reporter: Bună ziua! Ați primit vreo solicitare de la Ministerul Sănătății pentru a revoca ordinul prin care Spitalul „Foișor” a fost transformat în spital coronavirus?
Raed Arafat: Nu, și nu știu dacă trebuie revocat ordinul. Ordinul a fost stabilit când au intrat, la acest moment, când nu mai au pacienţi de terapie intensivă, se decide, în baza evoluţiei epidemiologice, când se întoarce, şi aici este un ordin care intră sau iese de pe el, este un ordin al Ministerului Sănătății care stabilește unitățile sanitare COVID. La acest moment ordinul care a fost emis și care a fost avizat de Ministerul Sănătății a stabilit anumite aspecte, în anumite condiții, condițiile se îmbunătățesc; ei mai au încă pacienți de terapie intensivă, ca să evităm să mutăm bolnavii de la un loc la altul, unde riscul e foarte mare la acești bolnavi, față de situația în care să duci doar bolnavii ortopedici, care nu sunt cu risc major – aici vorbim de pacienți cu risc major, așa că așteptăm să se termine situația care este în spitalul respectiv, adică, să se externeze bolnavii, să se rezolve bolnavii respectivi și după care, în urma analizei, poate să se întoarcă la activitatea lui originală.
Reporter: Pentru că mai devreme aţi anunţat noi măsuri, voiam să vă întreb dacă luaţi în calcul de la data de 1 iunie să se redeschidă şi piscinele şi, la fel, doar pentru cei vaccinaţi şi care au trecut prin…
Raed Arafat: Da. Nu intru în aceste amănunte pentru simplul motiv că astea sunt încă în discuţia Comitetului interministerial şi este devreme încă să spunem; ultima şedinţă a avut loc vineri, o să mai fie discuţii, discuţiile vor avea loc și cu Ministerul Sănătății și cu toate autoritățile, așa că din punctul acesta de vedere urmează să le anunțăm, pentru asta am zis că până în 1 iunie vom reveni cu anumite precizări în acest sens.
Reporter: Presupunând că de 1 iunie veţi merge să luaţi cina, de exemplu, şi, așa cum arată în acest moment scenariile pe care le-am văzut cu toții în spațiul public, restaurantele vor fi deschise doar pentru persoane vaccinate, dacă vrei să luați cina de 1 iunie cu o persoană nevaccinată unde veți merge?
Raed Arafat: Dar stați un pic, unde ați văzut că scenariile care sunt… pentru că avem până la 50% în zonele sub 1,5 incidență, avem până la 50% fără să spunem că sunt vaccinați sau nevaccinați. Deci, nu știu unde ați văzut că noi obligăm să fie doar vaccinați, pentru că în hotărâre și peste tot spune că sub 50%, adică sub 1,5 la mie incidență ai capacitate de restaurant 50% în interior, fără condiționarea vaccinării, aici nu s-a condiționat; vorbim când va crește mai mult, când va crește capacitatea mai mult în mod experimental, și aici se cere într-adevăr vaccinarea sau testele, să fi fost bolnavi cu SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile.
Reporter: Chiar premierul vorbea despre restaurante deschise sută la sută pentru cei vaccinaţi.
Raed Arafat: Vedeţi, vorbiţi de sută la sută, nu de cele cu capacitatea de 50%, și acesta e unul din aspectele care se discută de către Comitetul interministerial încă, decizia finală o să o avem până în data de 1 iunie.
Reporter: Ultima mea întrebare, la restaurant cine ne va cere CNP-ul sau cum ne va verifica dacă suntem sau nu vaccinaţi?
Raed Arafat: Se vor stabili, astea sunt proceduri, cu siguranță se pot stabili prin ordine comune, ministrul sănătății cu ministrul economiei sau cu ministerele de resort care răspund de aceste activități.
Reporter: Bună ziua!
Reporter: Spuneți-mi cât timp va mai fi prelungită starea de alertă? Care ar fi criteriile în funcție de care …?
Raed Arafat: Analiza care s-a făcut la CNCCI recunoaște că situația noastră este spre îmbunătățire, la acest moment, dar trebuie încă să vedem cum va merge situația luna care urmează, dacă rămânem stabili, dacă începe din nou să urce numărul cazurilor. Deci, există mai multe aspecte pe care le observăm. Starea de alertă ne permite să luăm niște măsuri care încă sunt necesare: detașare de personal, stabilirea unor măsuri, care sunt măsuri de urgență pentru rezolvarea unor aspecte care încă apar la centrul de comandă. Bineînțeles, când se stabilizează situația și vedem că nu mai crește, că totul este ok, că nu se mai justifică, atunci clar că se va opri, într-o lună, în două. Asta se va vedea după evoluție. Nimeni nu are nici un interes să mențină România sub stare de alertă o zi în plus, asta este clar!
Reporter: În afara măsurilor de relaxare luate astăzi, până la 1 iunie sunt posibile alte măsuri de relaxare?
Raed Arafat: Asta am zis, că până la 1 iunie se va reveni fie prin hotărâri CNSU, fie prin Hotărâre de Guvern, referitor la ce alte măsuri vor fi implementate, dar e prea devreme să vorbim, asta se va discuta la nivelul Comitetului interministerial și se vor lua deciziile potrivite pentru modul în care evoluează pandemia, pentru că urmărim efectiv acum și impactul Paștelui și toate aspectele, toate activitățile reluate. Acum, toată țara este aproape pe verde, să vedem dacă ne păstrăm nivelul sau începem din nou să urcăm ca și număr de cazuri.
Reporter: În ședința de astăzi ați discutat despre ce se întâmplă după 1 iunie?
Raed Arafat: Nu, în ședința de astăzi nu. Doar ideea că se va evalua în următoarea săptămână, ca să stabilim care sunt măsurile care urmează să fie implementate după 1 iunie.
Reporter: Dacă am înțeles bine, deci, într-o lună sau două putem să nu mai fim în stare de alertă, dacă situaţia…
Raed Arafat: Deci, eu v-am dat un exemplu ipotetic, depinde cum evoluăm. Asta nu înseamnă că am zis clar după o lună sau două, depinde cum evoluăm. V-am explicat că situația sau declararea stării de alertă depinde de a ajunge la o stabilitate și să vedem că nu mai avem nevoie de ea și atunci se poate anula. Altfel, noi continuăm, pentru că ne permite să desfășurăm anumite acțiuni, anumite activități, care, altfel, ar fi mult mai greu să le desfășurăm. În secunda în care vedem stabilitate, clar că nu va mai fi motiv pentru prelungirea ei. Acest lucru depinde când va fi. Acum, pentru o lună o să o avem. La sfârșitul lunii vom vedea situaţia epidemiologică şi o să vedem care este concluzia.
Reporter: Pentru că vorbeaţi despre acea idee de sută la sută funcţionare în cazul restaurantelor, acea idee poate să fie aplicată tot aşa printr-un proiect-pilot sau va fi…
Raed Arafat: Vedem ce decide Comitetul interministerial. Comitetul este cel care discută, care dezbate, care pune pe masa CNSU-ului propunerile, care se discută în CNSU, se discută cu domnul prim-ministru şi se iau deciziile în acest sens. Deci, sunt în discuții, așa că nu putem veni acum din nou să spunem că va fi așa sau va fi așa, până nu se finalizează discuțiile în comitetul respectiv.
Reporter: Da, dar vă întreb pentru că aţi făcut diferența mai devreme şi ne-am gândit că poate acea măsură include doar persoanele vaccinate – pentru că, într-adevăr, vorbeaţi mai devreme despre…
Raed Arafat: Dacă se crește la capacitate de 100%, se poate să existe măsuri suplimentare. Pentru că acum, până la 50%, nu există mai multe măsuri implementate. Așa că, dacă vrem să creștem în următoarea perioadă, în condițiile epidemice care sunt, probabil că pentru a crește capacitatea vor trebui să fie anumite condiții. Dar aceste condiții se discută în cadrul comitetului și o să revenim cu ele.
Reporter: Şi o ultimă clarificare, dacă îmi permiteți. Pentru că vorbeaţi despre desfășurarea activității în cinema, instituţii de spectacole, concerte, acolo, de asemenea, toate persoanele ar trebui să fie vaccinate peste 50%?
Raed Arafat: Dacă depășim capacitatea care este stabilită pe incidenţele de 1,5 la mie sau de 3 la mie – adică sub 1,5, între 1,5 și 3, unde avem 50% și 30% -, atunci, dacă vrem să le depășim, poate că vor fi anumite condiții în plus. Altfel, condițiile sunt cunoscute: se desfășoară cu capacitățile respective, purtând mască în interior, la distanță, cu 50% din locuri ocupate dacă este sub 1,5 și cu 30% din locuri ocupate dacă este între 1,5 și 3 la mie.
Reporter: Bună ziua! În continuarea întrebării colegei mele: luați în calcul măsuri similare și pentru evenimentele private – nunți, botezuri -, unele programe-pilot?
Raed Arafat: Se discută în cadrul comitetului și o să vedem ce propuneri vor veni. Vă dați seama că măsurile vor fi luate treptat, cel mai probabil, și măsurile de relaxare vor fi luate treptat. Nu va fi totul deodată. Deci, astea cred că le-a explicat și domnul prim-ministru, că se vor lua măsuri treptate după discuțiile care sunt în cadrul comitetului și pe măsurile care se propun pentru protecție, ca să putem să reluăm anumite activități cu risc cât mai mic posibil. Rămâne soluția și îndemnul nostru, în continuare, către populație: cu cât suntem mai mulți vaccinați, cu atât șansa să revenim cât mai aproape la normalitate sau la normalitatea pe care am cunoscut-o cândva este mai mare și mai rapidă. Dar trebuie să ne vaccinăm, asta este ideea.
Reporter: Pentru a clarifica: cine va suporta costul testării?
Raed Arafat: În ce sens?
Reporter: Testele antigen şi cele PCR vor fi suportate de către cei care participă la aceste proiecte-pilot, de către clienți, practic, sau …?
Raed Arafat: Nu s-a discutat acest lucru. Deci, dacă sunt clienți care vin să cumpere bilete și tot, atunci vor suporta costurile dacă nu sunt vaccinați. Dacă sunt vaccinați, vor arăta certificatul de vaccinare, care o să demonstreze că au fost vaccinați, la ce dată cu prima doză, cu a doua doză – dacă e cazul de două doze, cu excepția vaccinului Johnson&Johnson, și cât timp a trecut de la ultima doză.
Reporter: Pentru că există și o propunere a Parlamentului European de a fi suportat costul testării PCR de către fiecare stat, ar putea România să introducă o astfel de măsură? Discutăm despre cei care merg în vacanţă…
Raed Arafat: Nu știu de o astfel de discuție și nu pot să vă dau acum detalii despre ea.
Reporter: Sau pentru categoriile – de exemplu, cum sunt copiii – care nu au posibilitatea de a se vaccina.
Raed Arafat: Nu știu la acest moment aceste aspecte, nu vreau să vin cu un răspuns din care, după asta, să iasă altceva. Așteptăm să vedem ce se va decide în cadrul comitetului și în cadrul CNSU în cursul următoarelor câteva zile, până în data de 1 iunie. Mulțumesc mult!
Reporter: O întrebare, vă rog, dacă mai îmi permiteţi.
Raed Arafat: Da, vă rog!
Reporter: Cum este reglementată răspunderea medicilor care tratează bolnavii de COVID? Şi mă refer aici la cazurile de malpraxis, dacă sunt…
Raed Arafat: Există clar stabilit, în ordonanța de urgență, că medicii din orice specialitate pot fi implicați. Mai multe detalii pot fi explicate chiar de colegii de la Ministerul Sănătății sau de Colegiul Medicilor. Dar există o ordonanță care reglementează acest lucru.

Un gând despre &8222;Guvernul a prelungit cu 30 de zile starea de alertă în România, începând cu 13 mai 2021.&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s