Comisia autorizează, în premieră, o insectă ca aliment

Astăzi, 4 mai, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou.

Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piața UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări științifice riguroase efectuate de EFSA.

EFSA este o agenție europeană finanțată de Uniunea Europeană, care funcționează independent de instituțiile legislative și executive europene (Comisie, Consiliu, Parlament) și de statele membre ale UE. A fost înființată în 2002, ca urmare a unei serii de crize alimentare la sfârșitul anilor 1990, pentru a fi o sursă de consiliere științifică și comunicare cu privire la riscurile asociate lanțului alimentar. Agenția a fost înființată legal de UE în temeiul Legii generale a alimentelor – Regulamentul 178/2002.

EFSA ajută cu sfaturi ştiinţifice la protejarea consumatorilor, animalelor și mediului împotriva riscurilor legate de alimente.

Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.

Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziția UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.

Decizia oficială a Comisiei va fi adoptată în săptămânile următoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s