Planul Național de Redresare și Reziliență este în lucru, în plin proces de consultări cu Comisia Europeană.


Planul Național de Redresare și Reziliență este în lucru, în plin proces de consultări cu Comisia Europeană. Nu este un document final, acum, cel pe care realizăm consultările și nu este trimis oficial la Bruxelles. De aceea, toate modificările și observațiile pe care le primim în această perioadă sunt parte a procesului normal de completare și negociere, declară ministrul Ghinea într-un comunicat.

Prezent la România9, Vicepremierul Dan Barna a afirmat că unele teme din PNRR nu au fost acceptate de către Comisia Europeană, Barna afirmă că oficialii de la Bruxelles au explicat colegului Cristian Ghinea că PNRR este un „Instrument la nivel European” care a fost gândit ca statele să se refacă după „pandemia de COVID-19” şi că pentru irigaţii vor fi alocate fonduri din bugetul naţional sau din fondurile structurale pe agricultură.

Legat de detaliile privind unele componente: pe componenta de transport, noi propunem cea mai mare alocare dintre toate statele membre, pe domeniul rutier. Credem că avem obligația de a oferi românilor rețeaua de autostrăzi. Totuși, nu este o solicitare simplă pentru Comisia Europeană, de aceea au loc mai multe discuții pe acest subiect, a declarat Ministrul Ghinea.

Pe componenta de irigații, discuțiile tehnice se referă la modul de îndeplinire a obligațiilor de mediu în cadrul viitoarelor investiții. Este o analiză pe care o facem în paralel cu Comisia și unele abordări sunt diferite, dar acesta e rolul discuțiilor tehnice, de a clarifica detalii.

România este în grafic și procesul este în linie cu tot ceea ce se întâmplă pe acest mecanism, la nivel european. O singură țară a trimis componentele extinse în mod oficial – chiar astăzi. Până în acest moment, câteva țări au anunțat deja că vor transmite după 30 aprilie, a mai spus acesta

Săptămâna viitoare, ministrul Ghinea va avea o discuție cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, despre calendarul cel mai adecvat privind transmiterea oficială a PNRR.

Totodată, oficial, vor mai urma două luni de analiză a Comisiei Europene pe documentele trimise de statele membre. Abia atunci vorbim de o evaluare a Planului României. Rog partenerii din opoziție să nu mai caute puncte ieftine electorale cu dezinformări pe acest subiect. Ca întotdeauna, sunt aici pentru a dialoga și a informa, factual, a ţinut să menţioneze Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s