Prințul Philip a murit la vârsta de 99 de ani, anunță Palatul Buckingham

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, a murit la vârsta de 99 de ani, a anunțat Palatul Buckingham, conform BBC.

O declarație emisă de palat chiar după amiază a vorbit despre „durerea profundă” a reginei după moartea sa la castelul Windsor, vineri dimineață.

Ducele de Edinburgh, a fost alături de regină pentru mai mult de șase decenii de domnie, alături de regină, a avut cea mai indelungată perioadă la conducere din istoria Marii Britanii.

Boris Johnson a spus că „A inspirat viața a nenumărați tineri”.

„Este cu o durere profundă că Majestatea Sa Regina anunță moartea soțului ei iubit”, a spus palatul.

„Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume în doliu pentru pierderea sa”.

Vorbind de la Downing Street, prim-ministrul a spus că ducele „a câștigat afecțiunea generațiilor de aici, din Regatul Unit, din Commonwealth și din întreaga lume”.

Între timp, Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury, a spus că „a pus în mod constant interesele altora înaintea propriilor sale și, făcând acest lucru, a oferit un exemplu remarcabil de slujire creștină”.

Drapelul de la Palatul Buckingham a fost coborât până la jumătate de catarg și un anunț a fost postat pe porți în urma anunțării morții ducelui.

Oamenii au plasat tribute florale în afara palatului, în timp ce sute de oameni au vizitat Castelul Windsor pentru a-i aduce omagiul.

Cu toate acestea, guvernul a îndemnat publicul să nu se adune sau să lase omagii la reședințele regale pe fondul pandemiei coronavirusului.

Familia Regală le-a cerut oamenilor să ia în considerare să facă o donație către o organizație caritabilă în loc să lase flori în memoria ducelui, iar pe site-ul oficial regal a fost lansată o secţiune de mesaje online pentru cei care doresc să trimită mesaje de condolianţe.

Cei care vor să lase mesaje de condolianţe o pot face accesând link-ul:

https://www.royal.uk/condolence

Un mesaj de pe site-ul organizației non-profit a ducelui și ducesei de Sussex, Archewell, a adus un omagiu „amintirii iubitoare” a ducelui de Edinburgh, spunând: „ Mulţumim pentru tot… ne veti lipsi”.

Pentru a aduce un omagiu suplimentar ducelui, Westminster Abbey își va suna clopotul tenor o dată la 60 de secunde, de 99 de ori, de la ora 18:00 BST vineri seara.

Corespondentul regal al BBC, Nicholas Witchell, a declarat că a fost „un moment de tristețe” pentru țară și „mai ales, pentru că Regina și-a pierdut soțul de 73 de ani – un interval de ani mai mare decât ne putem imagina majoritatea”.

El a spus că prințul Philip a adus „o contribuție uriașă la succesul domniei reginei”, descriind pe duce drept „complet loial în credința sa, în importanța rolului pe care regina îl îndeplinea și în datoria sa de a o sprijini”.

„Importanța solidității acelei relații, a căsătoriei lor, a fost atât de importantă pentru succesul domniei sale”, a adăugat el.

Prințul s-a căsătorit cu prințesa Elisabeta în 1947, cu cinci ani înainte de a deveni regină.

În martie, ducele a părăsit spitalul regelui Edward al VII-lea din centrul Londrei după o lună de ședere pentru tratament.

El a fost internat pe 16 februarie după ce s-a simțit rău și ulterior a suferit o intervenţie chirurgicală pentru o afecțiune cardiacă preexistentă la un alt spital londonez – St Bartholomew’s.

Veri și colegi de joacă. Regele Mihai cu vărul său al II-lea, prințul Filip al Greciei și Danemarcei. Mama lui Michael și tatăl lui Philip erau veri de-al doilea. Câțiva ani mai târziu, Michael avea să-și cunoască viitoarea soție, prințesa Anne de Bourbon-Parma, în timp ce se afla la Londra pentru nunta lui Philip cu prințesa Elisabeta de York, pe 20 noiembrie 1947. La doar câteva săptămâni după acel fericit eveniment Michael va fi forțat să abdige de pe tronul său.

În 1927, prințul Philip a început la Elms, o „grădiniță americană progresivă”, la Paris, unde colegii săi îi includeau pe verii săi, prințul Jacques și prințesa Ana de Bourbon-Parma. Mama lor era prințesa Margarethe a Danemarcei. În iunie 1948, prințesa Anne s-a căsătorit cu regele Mihai al României. În decembrie 1936, Philip și-a petrecut o parte din vacanța de Crăciun cu Michael, care devenise prinț moștenitor, după ce tatăl său înfruntat, Carol, a preluat tronul în 1930, iar Helen la ea acasă, Villa Sparta din Florența.

Sincere condoleanţe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s