In iunie 2021 echipa ARCA non-profit ( http://www.arcaspace.com) va lansa EcoRocket, racheta care va plasa pe orbita primul satelit romanesc.
Racheta este proiectata si fabricata integral in Romania. Cu ajutorul acestui proiect, Romania va deveni astfel a 11 tara din lume care si isi va lansa propriul satelit, si a doua din Uniunea Europeana dupa Franta. In prezent Franta este singura tara din Uniunea Europeana care mai dispune de aceasta capabilitate.

Foto: Demonstratorul primei trepte EcoRocket pregatit pentru prima decolare si aterizare verticala, propulsat de catre motorul de aterizare, in cursul saptamanii viitoare.
Video: https://youtu.be/HTwtydWg-4k
Prin lansarea EcoRocket din iunie 2021, ARCA non-profit concureaza sa castige premiul de 10 milioane Euro oferit de Comisia Europeana. Premiul vizeaza stimularea industriei aerospatiale europene pentru constructia de rachete lansatoare de sateliti cu un impact redus asupra mediului inconjurator la un cost de lansare scazut.


Matrita rezervorului de apa oxigenata, din materiale compozite, a celei de a doua trepte EcoRocket a fost finalizata.

Matrita rezervorului de apa oxigenata, din materiale compozite, a celei de a doua trepte EcoRocket a fost finalizata.
Racheta este pe standul de teste din data de 07 Februarie. Se parcurg procedurile premergatoare testului de pornire a motorului de aterizare.

#LansamRomania
EcoRocket se va lansa de sub mare, in iunie 2021, printr-o procedura in premiera. In acest fel se obtine o flexibilitate exceptionala prin posibilitatea de lansare de pe orice mare sau ocean, fara a exista dependenta de o rampa de lansare fixa.
Misiunile de lansare ARCA care includ operatiuni navale sunt cel mai complex tip de misiuni pe care le desfasuram. Acestea necesita un efort exceptional de coordonare a operatiunilor in stransa cooperare cu unitati de marina si aviatie militara si civila implicate in mod activ. Masurile de siguranta a lansarii sunt exceptionale, iar noi ne mandrim cu un procentaj de siguranta de 100%. Cantitatea de informatii prelucrate in timp real si implementarea procedurilor pe parte navala si aeriana sunt extrem de solicitante. Pentru ca aceste lucruri sa se desfasoare in bune conditii, tot personalul implicat parcurge un program de antrenament in sedinte de pregatire teoretica si practica pe tehnica de lansare si tehnica navala, antrenament care in ziua executarii misiunii isi arata importanta vitala.

Sursa: A.R.C.A.