Este nevoie de tineri în administraţie
Doar 1,1% din funcţiile publice de la nivel central, respectiv 3,36% de la nivel local sunt ocupate de tineri până în 30 de ani. Aceste funcţii corespund gradelor debutant şi asistent. În acelaşi timp, 25% din totalul funcţiilor publice sunt ocupate de persoane cu vârste peste 55 de ani. Datele statistice sunt extrase din Portalul de management al funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici, gestionat de ANFP.
“În câţiva ani, un sfert din funcţionarii publici vor avea vârsta de pensionare. În acelaşi timp, procentul tinerilor care se îndreaptă către administraţia publică este infim. Acest fapt reprezintă un semnal de alarmă la care trebuie un răspuns cât mai rapid.
Restartarea administraţiei publice nu poate fi planificată fără tineri. Este nevoie de entuziasm şi de implicare pentru a construi un sistem care să ofere servicii publice de calitate. Pentru aceasta, trebuie să oferim acestor tineri perspective concrete de dezvoltare a carierei, să promovăm valorile şi să susţinem competenţa.
Putem să realizăm acest lucru prin organizarea de concursuri transparente şi prin asigurarea unui management unitar al carierei în funcția publică.
În mandatul meu îmi doresc ca funcţia publică să devină o alternativă atractivă pentru tinerii din România.”, este opinia preşedintelui ANFP, Liviu Mălureanu.
Digitalizarea – pe agenda de lucru a ANFP
Pe 22 februarie 2021, la sediul ANFP a avut loc o întâlnire între reprezentanţii conducerii Agenţiei şi cei ai organizaţiei Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
Temele abordate au vizat competenţele digitale ale funcţionarilor publici şi digitalizarea serviciilor publice, în contextul pregătirii de către ANFP a Fișei de Reforme şi Investiții pentru definirea obiectivelor strategice de dezvoltare a funcției publice. Această Fișă urmează a fi transmisă la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene în cadrul campaniei de consultări pentru actualizarea Planului Național de Reformă și Reziliență (PNRR).

Coaliția pentru Dezvoltarea României este o iniţiativă privată, apolitică, alcătuită din cele mai reprezentative organizații ale mediului de afaceri din România, una dintre priorităţile sale fiind promovarea digitalizării și eliminarea birocrației.
„Am avut ieri o întâlnire cu colegi din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Am discutat despre ideile de reforme și investițiile privind funcţia publică pe care le dorim cuprinse în propunerea de actualizare a Planului Național de Reformă și Reziliență (PNRR). ANFP doreşte a fi un vârf de lance în ceea ce priveşte digitalizarea funcţiei publice, atât în ceea ce priveşte infrastructura, cât şi competenţele digitale şi ne propunem să ne sincronizăm cu toţi factorii de decizie în acest sens”, a mai declarat Liviu Malureanu, preşedintele ANFP.
