Taxe suplimentare pentru bunuri primite/trimise din UE în Marea Britanie
Un articol BBC, despre cum au crescut taxele postale pentru bunuri primite sau trimise către Marea Britanie.
Preţul soc al coletului după Brexit:
„A trebuit să plătesc 30 de lire sterline pentru un cadou”.
Acum câteva săptămâni, Lili Piraki, o jurnalistă din Londra, a fost surprinsă de un text primit din senin de la firma de livrare DHL.
A fost încântată să audă că un prieten i-a trimis cadou o pereche de cercei de aur din Grecia. A fost mai puțin impresionată când a trebuit să plătească aproape 30 de lire sterline pentru a primi cadoul.
Taxele suplimentare sunt rezultatul noilor reguli post-Brexit care au intrat în vigoare la 1 ianuarie.
În ciuda acordului de liber schimb convenit înainte de Crăciun, care promitea să faciliteze ieșirea Marii Britanii din UE, noi taxe și impozite se aplică pentru aproape tot ceea ce merge înainte și înapoi între cele două părţi, inclusiv cadouri, articole second hand, produse cumpărate de pe Amazon eBay sau de la vânzători privați.
După ce s-a raportat recent despre șocul londonezului Ellie Huddleston căruia i s-a cerut să plătească 82 de lire sterline pentru a primi o haină de 200 de lire sterline, BBC continuă să primească noi reclamaţii cu privire la noile taxe.
Așa că s-a cerut ajutorul unor experți pentru a se parcurge experiențele a câţiva cititori pentru a explica noile taxe.
Londonezul Sascha Grillo a încercat să adauge la colecția sa de modele, comandând o mașină nouă de la un vânzător din Germania, dar când a introdus pe site-ul web că vrea să fie livrat în Marea Britanie, prețul a crescut de la 50 la 62 de lire sterline.
Am fost șocat, pentru că am crezut că, cu acordul Brexit, acest lucru „nu se va întâmpla”, a spus el.
„Am crezut că tranzacțiile comerciale de zi cu zi vor rămâne aceleași, dar nu este cazul.”
Acesta a decis să nu cumpere.
Acordul de liber schimb înseamnă că nu există cote sau tarife la bunurile tranzacționate între UE și Marea Britanie, dar asta nu înseamnă că nu există taxe sau costuri suplimentare.
De la 1 ianuarie, Marea Britanie nu mai face parte din regimul TVA al UE, astfel încât guvernul britanic aplică TVA (impozitul pe vânzări) la 20% pentru mărfurile din UE, explică Gary Rycroft, partener la Joseph A Jones & Co Solicitors.
În cazul lui Sascha noua taxă a fost aplicată la „punctul de vânzare”, cu alte cuvinte când a făcut click pentru a comanda. Așa se presupune că sistemul ar trebui să funcționeze la toate bunurile în valoare sub 135 GBP, spune Martyn James de la firma de gestionare a riscurilor Resolver.com.
TVA-ul din Marea Britanie reprezintă 10 GBP din cele 12 GBP suplimentare, din cele pe care lui Sascha i sa cerut să le plătească. De asemenea, este posibil ca vânzătorii să perceapă taxe de livrare mai mari pentru a acoperi orice hârtie suplimentară sau întârzieri la frontieră cu care se pot confrunta.
Acest lucru se poate aplica şi invers, pentru bunuri primite din Marea Britanie, aşa că atenţie la bunuri achiziţionate din Marea Britanie.