
Arderea frunzelor va fi interzisă din acest an, iar cei care încalcă noua legislație vor suporta amenzi ce pot ajunge până la 20.000 de lei.
Frunzele și alte resturi vegetale trebuie colectate selectiv, conform Legii compostului care intră în vigoare începând cu 20 februarie 2021.
Prin acest act normativ, se impune colectarea selectivă a deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea si valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător.
Arderea frunzelor și a altor resturi vegetale devine contravenție și se va pedepsi prin lege cu o amendă de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice.
Procesul de compostare implică fermentarea lentă a deşeurilor biodegradabile, în urma căruia acestea se transformă în îngrăşământ natural pentru soluri. Deşeurile reprezintă deşeurile provenite din grădini şi parcuri, deşeurile alimentare sau cele provenite din gospodăriile private, birouri, cantine, restaurante sau magazinele de vânzare cu amănuntul. Aproape orice provine din sol poate fi compostat.
Este vorba și de capete de castravete, cotoare de mere, coji de fructe, legume sau ouă sau orice resturi de resturi alimentare sau vegetale. Compostarea este o modalitate excelentă de a reduce risipa de alimente şi contribuţia la emisiile de gaze cu efect de seră.
Autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile.
Colectare a deșeurilor biodegradabile la fel ca celelalte.
Unitatile administrative locale trebuie să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „Plăteşti pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.
Sistemele de compostare pot oferi oportunităţi financiare şi pot crea locuri de muncă aducând un plus pentru economia locală. În acelaşi timp, autorităţilor administraţiilor publice locale le revinde şi obligaţia de asigura informarea cetăţenilor prin mijloace adecvate. Primăriile trebuie să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar societăţile de salubrizare vor prelua aceste resturi pentru a fi tranformate, ulterior, în compost pentru agricultură.
Oamenii vor fi obligaţi să colecteze separat deşeurile biodegradabile, precum fructele şi legumele alterate. Toate vor fi depozitate într-un recipient separat, folosit mai târziu pentru compost.
Cei care nu respectă legea pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, iar firmele cu până la 20.000 lei. Pentru autorităţile responsabile, amenzile se pot încadra între 5.000 şi 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, contravenţiile pot ajunge şi la 30.000 lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor menţionate se va face de către personalul Gărzii Naţionale de Mediu.
În lipsa unei infrastructuri de colectare, problema acutizată şi în judeţul nostru, ţara noastră riscă sancţiuni de peste 200.000 de euro pe zi din partea U.E.