
DORIȚI SĂ LUCRAȚI ÎN REGATUL UNIT?
De la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit va implementa un nou sistem de imigrație bazat pe puncte (PBS – point-based immigration system) care se aplică și cetățenilor europeni/români care doresc să lucreze după această dată în UK.
Ca atare, cu începere de la 1 ianuarie 2021, cetățenii europeni, inclusiv români, vor trebui să aplice pentru viză de muncă pentru a putea lucra în Regatul Unit. Aceasta se acordă prin atingerea unui prag de 70 de puncte, care reprezintă un total cumulat din diverse criterii (cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze).
Regatul Unit a instituit o serie de trasee profesionale (routes), prin intermediul cărora puteți aplica, funcție de calificările dvs., precum:
- Lucrătorii Calificați (Skilled Route);
- Lucrătorii din sănătate și din îngrijiri de sănătate (Health& Care Route);
- Lucrătorii Înalt Calificați (Highly Skilled Route – Global Talent).
Lucrătorii sezonieri au la rândul lor nevoie de viză pentru a putea desfășura o activitate lucrativă în Regatul Unit (Seasonal Worker visa -T5). Pentru informații suplimentare poate fi accesat linkul https://www.gov.uk/seasonal-worker-visa
Pentru informații generale privind noua politică de imigrație a Regatului Unit, inclusiv cerințele pentru lucrători, vă rugăm să accesați https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro
Pentru un ghid general al lucrătorilor vă rugăm să accesați:
Cererile de viză se depun de regulă online. Pentru clarificări privind procedura aplicabilă, vă rugăm accesați:
Noile reguli nu afectează cetățenii români acoperiți de Acordul de retragere, eligibilipentru EU Settlement Scheme – mai multe informații găsiți la următoarele link-uri: https://www.mae.ro/node/52928; https://www.mae.ro/node/54633
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
- Cum pot să aplic pentru traseul profesional de lucrător calificat (skilled worker)?
Trebuie să solicitați obținerea unei vize corespunzătoare traseului profesional pe care îl aveți în vedere, care se acordă în baza unor cerințe cumulative. Cu titlu orientativ, acestea trebuie să cuprindă următoarele:
- Aveți o ofertă de muncă – susţinută de un sponsor agreat de autoritățile britanice – la nivelul de calificare corespunzător, din partea unui angajator cu sediul în Regatul Unit;
- Acesta vă oferă salariul minim corespunzător calificării (adică 25.600 GBP sau salariul actual pentru locul de muncă efectiv, oricare dintre cele două va fi cel mai mare); şi
- Cunoașteți limba engleză la nivelul mediu B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru limbi străine).
Pentru detalii suplimentare vă rugăm să accesați:https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro ; https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/935768/6.6991_HO_PBIS_Employers_Guide.pdf
- În cât timp primesc viza?
Autoritățile britanice au semnalat că intervalul standard de procesare a documentelor este de trei săptămâni cu începere de la depunerea acestora. Pentru extinderea vizei fără a părăsi teritoriul Regatului Unit, precizăm că intervalul orientativ este de 8 săptămâni cu începere de la depunerea documentelor.
- Cum pot solicita viză dacă nu am pașaport electronic?
În cazul în care nu aveți pașaport electronic, actele pot fi depuse la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din București. Accesați următorul link pentru informații detaliate: https://pos.tlscontact.com/bbu_en/index.php
- Dacă m-am deplasat în Regatul Unit ca turist pot cere viză de lucrător calificat de aici?
Nu. Printre categoriile care nu pot solicita statut de lucrător calificat se numără:
- vizitatorii
- studenții pe termen scurt
- părinții unui copil care se află la școală în Regatul Unit
- lucrătorii sezonieri
- lucrător la curățenie într-o gospodărie privată
Dacă vă aflați într-una dintre aceste categorii, trebuie să părăsiți Regatul Unit și să solicitați ulterior o nouă viză conform rutei pentru care doriți să vă deplasați în această țară. Pentru mai multe detalii accesați: https://www.gov.uk/skilled-worker-visa/switch-to-this-visa.
- Doresc să particip la un program de voluntariat, pe timpul verii, în UK. Am nevoie de viză, având în vedere că perioada de ședere este mai mică de 6 luni?
Voluntariatul este inclus în lista activităților pentru care viza este obligatorie. Pentru acest tip de activitate, trebuie să solicitați și să obțineți viza TemporaryWorker – CharityWorker visa (T5). Mai multe informații privind condițiile și modalitatea de solicitare a vizei sunt disponibile pe pagina web a Guvernului britanic:https://www.gov.uk/temporary-worker-charity-worker-visa.
Pentru activități de voluntariat care nu depășesc 30 de zile nu este nevoie de obținerea unei vize. Activitatea de voluntariat trebuie să fie desfășurată în cadrul unei organizații acreditate corespunzător în Regatul Unit.
DORIȚI SĂ CĂLĂTORIȚI ÎN REGATUL UNIT?
Condiții de intrare
Cetățenii români vor putea călători spre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru șederi de scurtă durată (ex. în scop turistic, în vizită etc.) pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de o viză de intrare (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021). Cu toate acestea, cetățenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare.
Totodată, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o durată mai mare de șase luni (pentru activități de muncă, pentru studii etc.) au nevoie de viză de intrare.
Pentru orice persoană care are mențiuni înscrise în cazierul judiciar, precum și cele cărora le-a fost refuzată, în trecut, intrarea pe teritoriul Regatului Unit, autoritățile britanice recomandă depunerea unei cereri pentru obținerea vizei și pentru deplasările de scurtă durată (sub 6 luni), potrivit datelor comunicate prin intermediul portalului https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.
Până la data de 30 septembrie 2021, cetățenii români pot utiliza cartea de identitate pentru a intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. După această dată, intrarea în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi posibilă doar în baza pașaportului (simplu electronic sau simplu temporar).
Cetățenii români care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naționale de identitate până la 31 decembrie 2025.
Cetățenii români care se deplasează în Regatul Unit de la 1 ianuarie 2021 în scop turistic NU mai pot lucra în Regatul Unit. Printre activitățile permise ca vizitator se numără: vizitarea rudelor sau a prietenilor; desfășurarea de activități de voluntariat care nu depășesc 30 de zile; participarea la cursuri care nu depășesc 30 de zile (o listă detaliată găsiți la: https://www.gov.uk/guidance/immigration-rules/immigration-rules-appendix-visitor-permitted-activities).
Pentru mai multe detalii, accesați ghidul elaborat de autoritățile britanice pentru vizitatori, care include noile reguli aplicabile de la 1 ianuarie 2021:
Controale vamale
Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv români, care se deplasează în Regatul Unit, cel puțin până la 1 iulie 2021 nu vor exista schimbări. Orice modificare comunicată de autoritățile britanice va fi semnalată în timp util. De asemenea, recomandăm consultarea frecventă a site-ului https://www.gov.uk/uk-border-control/at-border-control.
Limita sumelor de bani numerar (cash)
Persoanele care călătoresc din UE în Regatul Unit ca vizitator cu 10.000 GBP sau mai mult în numerar vor trebui să facă o declarație:
- online cu minimum 72h înainte de călătorie folosind acest link https://www.gov.uk/bringing-cash-into-uk sau
- la punctul de trecere al frontierei, dacă nu au avut posibilitatea de a declara online.
Regimul medicamentelor
În ceea ce privește uzul personal al persoanei care se deplasează în Regatul Unit ca vizitator, se recomandă, ca persoana să verifice în statul de origine, cu medicul/ farmacistul care a prescris medicamentul statutul/ clasificarea acestuia în raport cu statul de destinație.
Precizăm că pentru călătoriile în scop turistic mai mari de 3 luni, unde persoana deține medicamente cu prescripție restrictivă, va trebui să se obțină o autorizație specială.
Pentru clarificări punctuale, cetățenii interesați pot solicita informații înainte de călătorie la:
Drug and Firearms Licensing Unit
0044 (0) 20 7035 6330
Regimul animalelor de companie
Se recomandă contactarea unui veterinar cu minimum 4 luni înainte de călătoria în Marea Britanie, ca proprietarul să se asigure că animalul de companie este eligibil pentru vizita în Marea Britanie. De asemenea, autoritățile britanice recomandă ca:
- animalul de companie să fie identificat cu microcip subcutanat;
- acesta trebuie să fie însoțit de un pașaport sau certificat veterinar care să ateste vaccinările la zi; Marea Britanie a semnalat că acceptă pașaportul european pentru animalele de companie (https://www.gov.uk/guidance/pet-travel-to-europe-from-1-january-2021#return-to-great-britain).
- animalul de companie trebuie să fi efectuat vaccinul antirabic cu cel puțin 21 de zile înainte de călătorie, dar nu mai mult de 1 an;
- în funcție de statutul țării de proveniență a animalului de companie, există posibilitatea solicitării unui test de sânge pentru a dovedi că animalul a fost inoculat cu succes împotriva rabiei.
Pentru informații suplimentare puteți contacta:
Email: pettravel@apha.gov.uk
Telefon: 0370 241 1710
Asigurare medicală
Conform prevederilor noului Acord privind relațiile viitoare UE-UK care a fost semnat la 30 decembrie 2020, aranjamentele privind asigurările de sănătate existente până la 31 decembrie 2020, se vor aplica, în principiu, în continuare, începând cu 1 ianuarie 2021.
Astfel, cetățenii europeni, inclusiv români, care se află într-un sejur temporar în Regatul Unit (spre exemplu: în scop turistic sau de afaceri) vor continua să beneficieze de asistența medicală necesară (cum ar fi de urgență) pe baza cardului european de asigurări de sănătate (CEASS) / european health insurance card (EHIC).
Cu toate acestea, pentru sejururi mai lungi, legislația internă privind imigrația a Regatului Unit prevede cerințe suplimentare. În special, Regatul Unit impune resortisanților tuturor țărilor terțe o suprataxă pentru asistență medicală, drept condiție pentru eliberarea unei vize de intrare pentru sejururi mai lungi de 6 luni. Pentru mai multe informații vă rugăm accesați: http://www.cnas.ro/page/brexit.html.
Plata cu cardul
De la 1 ianuarie 2021, tranzacțiile dintre UE și Regatul Unit nu vor mai fi acoperite de normele UE care limitează comisioanele interbancare. Acest lucru poate conduce la o suprataxă pentru plățile cu cardul. Înaintea deplasării în Regatul Unit, recomandăm astfel să verificați cu furnizorul de servicii bancare tarifele care vă vor fi aplicate pentru efectuarea de plăți/ operațiuni bancare pe teritoriul Regatului Unit.
Roaming
Începând cu 1 ianuarie 2021, furnizorii de servicii de roaming care își desfășoară activitatea în UE pot aplica clienților o suprataxă atunci când clienții lor utilizează servicii de roaming în Regatul Unit. Înaintea deplasării în Regatul Unit, recomandăm astfel să verificați cu furnizorul de servicii de telefonie tarifele care vor fi aplicate pe durata vizitei în acest stat. Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați:
https://www.ancom.ro/roaming-n-marea-britanie-n-condi539ii-comerciale-de-la-1-ianuarie-2021_6321
Permisul de conducere
Folosirea/preschimbarea permiselor românești și britanice va fi posibilă și după data de 31 decembrie 2020, având în vedere că ambele țări (RO/UK) sunt semnatare ale Convenției de la Viena 1968 privind traficul rutier.
Autoritățile din Regatul Unit nu solicită obținerea unui permis internațional de conducere pentru deținătorii de permise românești, care se deplasează în scop turistic în această țară.
Cetățenii români care călătoresc spre România în baza unui permis britanic, vor trebui să se intereseze punctual cu privire la condițiile de utilizare în calitate turistică a permisului britanic prin statele tranzitate, până la intrarea în România, unele state solicitând de la 1 ianuarie 2021 prezentarea unui permis auto internațional.(https://www.gov.uk/driving-abroad/international-driving-permit).
Asigurarea auto
Asigurarea auto este obligatorie pe teritoriul Regatului Unit.
Începând cu data de 1 ianuarie 2021 este necesară prezentarea dovezii asigurării. Recomandăm contactarea asiguratorului dvs. înainte de călătoria în Regatul Unit, pentru a vă asigura că dețineți documentele necesare.
Circulația auto
Circulația se desfășoară pe partea stângă a drumului în Regatul Unit. Vehiculele înmatriculate în afara Regatului Unit sunt supuse acelorași reguli de circulație rutieră ca și vehiculele înmatriculate în Regatul Unit. Abaterea de la regimul circulației rutiere se poate sancționa cu amenzi de până la 2500 de lire sterline. Totodată, se poate solicita contravenienților plata amenzii pe loc. În situația în care șoferii străini nu pot plăti amenzile sau în cazul în care autovehiculele prezintă defecțiuni, poliția poate lua măsura imobilizării autovehiculelor până la plata amenzii sau remedierea defecțiunii. Măsura poate fi aplicată și de către inspectori ai „Driver and Vehicle Standards Agency” (DVSA – instituție omoloagă RAR), iar în cazul în care șoferii străini se află în imposibilitatea de a plăti amenda, inspectorii DVSA pot imobiliza autovehiculul până la plata amenzii.
În zona centrală a Londrei (marcată în trafic cu C roșu pe fond alb) accesul autovehiculelor în zilele lucrătoare, între orele 7.00 și 18.00, este permis pe baza „taxei de aglomerație” (Congestion Charge), care se plătește electronic pentru un autovehicul determinat. Zona în care se aplică și modalitățile de plată sunt precizate pe site-ul Autorității de Transport din Londra (Transport for London), la adresa http://www.tfl.gov.uk/roadusers/congestioncharging/.
Suplimentar, tot în zona centrală a Londrei (marcată cu ULEZ în cerc alb, pe fond verde), accesul vehiculelor între orele 7.00 și 22.00, zilnic, este permis pe baza unei taxe zilnice de 15 GBP dacă vehiculul dvs. nu îndeplinește standardele zonei cu emisii ultra scăzute (ULEZ). Zona în care se aplică și modalitățile de plată sunt precizate pe site-ul Autorității de Transport din Londra (Transport for London), la adresa https://tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge/congestion-charge-zone.
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă circulația pe banda rezervată autobuzelor, în intervalele orare precizate pe indicatoare.
Autovehiculele înmatriculate în România, pe a căror plăcuță de înmatriculare nu este afișat statul de înmatriculare, vor avea obligația de a afișa separat statul respectiv, în partea din spate a autovehiculului, atunci când circulă în Regatul Unit.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
- Mai pot călători în UK cu buletinul?
Da, până la data de 31 septembrie 2021. După această dată, intrarea va fi posibilă doar în baza pașaportului (simplu electronic sau simplu temporar).
Cetățenii români care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naționale de identitate până la 31 decembrie 2025.
- Voi avea nevoie de viză ca turist? Trebuie să o obțin anterior călătoriei sau o pot solicita la intrarea în UK?
Cetățenii români vor putea călători spre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/ vizită pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză. Mai multe detalii găsiți aici – https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021.
- Câte zile pot rămâne în UK ca turist?
Cetățenii români vor putea călători spre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/ vizită până la șase luni într-un an fără a necesita o viză (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021).
- Trebuie să am asigurare medicală privată sau mai este valabil cardul european?
Noul Acord privind relațiile viitoare UE-UK care a fost semnat la 30 decembrie 2020 acoperă și asistența medicală. Astfel, cetățenii europeni, inclusiv români, care se află într-un sejur temporar în Regatul Unit (spre exemplu: în scop turistic sau de afaceri) vor continua să beneficieze de asistența medicală necesară (cum ar fi de urgență) pe baza cardului european de asigurări de sănătate / european health insurance card (EHIC).
Cu toate acestea, pentru sejururi mai lungi, legislația internă privind imigrația a Regatului Unit prevede cerințe suplimentare. În special, Regatul Unit impune resortisanților tuturor țărilor terțe o suprataxă pentru asistență medicală, drept condiție pentru eliberarea unei vize de intrare pentru sejururi mai lungi de 6 luni. Pentru mai multe informații vă rugăm accesați: http://www.cnas.ro/page/brexit.html.
- Dacă zbor în altă țară și am escală în Marea Britanie, am nevoie de viză? Pot ieși din aeroport pe durata escalei?
Nu aveți nevoie de viză. Cetățenii români vor putea călători spre și tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/ vizită de până la șase luni într-un an, fără a necesita o viză (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021).
- Călătoresc în scop turistic în UK, după 31 decembrie 2020. Sunt necesare demersuri suplimentare pe lângă autoritățile britanice, respectiv, declararea/înștiințarea organelor de poliție în termen de 72 ore, așa cum este cazul altor cetățeni terți?
Nu. Cetățenii UE, inclusiv români, nu trebuie să-și declare sosirea / perioada de ședere pe lângă autoritățile britanice, în calitate de turiști. Mai multe informații privind condițiile de intrare și ședere și documentele în baza cărora este permisă intrarea în UK începând cu 1 ianuarie 2021 în scop turistic sunt disponibile pe pagina web a Guvernului britanic: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit
- Sunt necesare dovezi privind cazarea pe perioada vacanței în UK (rezervare la hotel/Air BnB/scrisoare de la prieteni)? Este necesar să dovedesc, la sosirea în UK, că dispun de o anumită sumă de bani pe durata șederii (extras de cont curent în limba engleză/cash)?
NU. Intrarea pe teritoriul Regatului Unit, în scop turistic, pentru o perioada mai scurtă de 6 luni/an, nu va fi condiționată de prezentarea unor documente suplimentare privind cazarea, respectiv mijloacele de întreținere pentru perioada vacanței dumneavoastră.
DORIȚI SĂ STUDIAȚI ÎN REGATUL UNIT?
De la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit va implementa un nou sistem de imigrație bazat pe puncte (PBS – point-based immigration system) care se aplică și cetățenilor europeni/români care doresc să studieze după această dată în UK.
Astfel, pentru a putea studia în UK după 1 ianuarie 2021, studenții UE/români vor trebui să aplice pentru o viză care este acordată în baza obținerii unui punctaj de 70 de puncte, obținând astfel statut de student internațional.
Punctajul menționat se obține pe baza îndeplinirii unor cerințe:
- să fiți acceptat la o unitate de învățământ acreditată din UK (licensed student sponsor); Lista sponsorilor acreditați este disponibilă la:
https://www.gov.uk/government/publications/register-of-licensed-sponsors-students - să aveți o bună cunoaștere a limbii engleze.
- să dispuneți de mijloace financiare suficiente;
Din informațiile transmise de autoritățile britanice, România se află în lista statelor exceptate de la dovada existenței mijloacelor financiare, cu excepția unor situații specifice. În asemenea situații, solicitanții vor fi contactați direct de Serviciul Britanic pentru Vize și Imigrări (UK Visas and Immigration), după depunerea cererii.
Pentru mai multe detalii privind cerințele aplicabile în cazul în care doriți să studiați în Regatul Unit și depunerea unei aplicații pentru viză, accesați https://www.gov.uk/student-visa/apply.
Puteți consulta un ghid privind măsurile generale aplicabile celor care doresc să studieze în UK la:
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/931352/The_UK_s_points-based_immigration_system_Introduction_for_EU_students.pdf.
Noile reguli nu afectează cetățenii români acoperiți de Acordul de retragere, eligibili pentru EU Settlement Scheme – mai multe informații găsiți la următorul link: https://www.mae.ro/node/52928
Suplimentar, autoritățile britanice au decis următoarele pentru cetățenii europeni/români care sosesc în UK după 1 ianuarie 2021:
- dacă încep programe de studii înainte de sfârșitul lunii iulie 2021, sunt eligibili pentru taxe de școlarizare și sprijin pentru taxe, pe durata programului de studii, la fel ca și cetățenii britanici.
- dacă încep cursurile după 1 august 2021, nu sunt eligibili pentru taxele de școlarizare și sprijinul pentru taxe acordat cetățenilor britanici.
Reamintim că toți cetățenii europeni/români care se deplasează pentru a studia în Regatul Unit după 1 ianuarie 2021 trebuie să solicite în prealabil o viză.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
- Voi avea nevoie de viză ca să studiez în Regatul Unit?
Nu aveți nevoie de viză dacă sunteți deja student în Regatul Unit și v-ați deplasat în această țară, anterior datei de 31 decembrie 2020. Cetățenii europeni, inclusiv români, care s-au aflat într-o situație de mobilitate în raport cu Regatul Unit anterior datei de 31 decembrie 2020 pot aplica pentru înscrierea în Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme); înscrierea se poate face până la data de 30 iunie 2021.
Aveți nevoie de viză dacă vă deplasați în Regatul Unit cu începere de la 1 ianuarie 2021. Cerința obținerii unei vize se aplică inclusiv studenților înscriși în anul universitar 2020-2021, dar care nu s-au deplasat anterior datei de 31 decembrie 2020 în Regatul Unit.
Viza se obține în baza atingerii unui punctaj de 70 de puncte, care include, printre altele, deținerea unui certificat internațional de limba engleză, dovada susținerii financiare, respectiv obținerea acceptului de la o unitate de învățământ acreditată din Marea Britanie.
Pentru a obține viza puteți aplica online, la adresa https://www.gov.uk/student-visa/apply, care oferă și detalii cu privire la totalitatea cerințelor aplicabile de autoritățile britanice.
Un ghid aplicat privind pașii de obținere a vizei găsiți la adresa: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/924151/PBS_Applying_to_study_in_the_UK.pdf.
- Se vor modifica taxele școlare pentru studenții români/UE de la 1 ianuarie 2021? Voi putea obține împrumuturi pentru studii de la 1 ianuarie 2021?
Autoritățile britanice au comunicat că studenții din statele membre UE care ajung în Regatul Unit după 1 ianuarie 2021 și încep studiile înainte de finalul lunii iulie 2021:
- Vor fi eligibili pentru statutul de plătitor de taxe de studii la nivelul unui student cetățean britanic și vor primi și o subvenție pentru taxa de studii pe durata cursurilor la care participă.
Studenții care intenționează să ajungă în Regatul Unit după 1 ianuarie 2021 și să înceapă cursurile după data de 1 august 2021:
- nu vor mai fi eligibili pentru statutul de plătitor de taxe de studii la nivelul unui student cetățean britanic. De asemenea, cei aflați la studii în Anglia nu vor fi eligibili pentru sprijin financiar acordat studenților. Cei aflați la studii în Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord vor trebui să se consulte cu organismele relevate de finanțare a studenților și să verifice dacă se încadrează în criteriile pentru obținerea de sprijin financiar acordat studenților.
Ambele categorii vor trebui să facă cerere de viză de studii înainte de sosirea în Regatul Unit. Detalii găsiți la: https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro
- Dacă sunt deja student în Regatul Unit, se va schimba ceva pentru mine? Vor crește taxele? Va trebui să obțin un permis de ședere?
Dacă sunteți student în Regatul Unit și v-ați înregistrat deja în EU Settlement Scheme, nu vă sunt aplicabile noile cerințe ale sistemului de imigrație aplicat de UK cu începere de la 1 ianuarie 2021. Pentru informații suplimentare privind drepturile de care beneficiați, accesați următoarele link-uri: https://www.mae.ro/node/52928; https://www.mae.ro/node/54633
Dacă sunteți student în Regatul Unit și v-ați deplasat în această țară înainte de 31 decembrie 2020, puteți aplica pentru EU Settlement Scheme până la 30 iunie 2021. Recomandăm efectuarea acestui demers, având în vedere că obținerea statutului EUSS asigură că nu vă sunt aplicabile noile cerințe ale sistemului de imigrație al UK și că puteți beneficia în continuare de o serie de drepturi. Pentru informații suplimentare privind drepturile de care ați putea beneficia odată asigurat statutul EUSS, accesați următoarele link-uri: https://www.mae.ro/node/52928; https://www.mae.ro/node/54633
Dacă sunteți student acceptat în Marea Britanie, dar nu v-ați deplasat în această țară înainte de 31 decembrie 2020 (ex. sunteți student în anul I și efectuați studii online), nu sunteți eligibil EUSS și vă sunt aplicabile dispozițiile noului sistem de imigrație al UK.
- Voi putea lucra pe durata studiilor?
Noua legislație PBS a Regatului Unit nu permite efectuarea de activități de muncă pe durata studiilor.
Totuși, de o manieră excepțională, sunt permise anumite activități de muncă part-time, în funcție de nivelul de studii și de instituția de învățământ la care ați aplicat. Pentru informații suplimentare, recomandăm să discutați aceste aspecte cu unitatea de învățământ acreditată din Regatul Unit la care doriți să aplicați.
- Mi-am terminat studiile în Regatul Unit. Voi putea să lucrez în România în baza diplomelor obținute?
Urmare părăsirii de către Regatul Unit a Uniunii Europene și finalizării perioadei de tranziție la 31 decembrie 2020, cu începere de la 1 ianuarie 2021 va înceta recunoașterea automată în România a diplomelor obținute în Regatul Unit.
Recunoașterea academică și profesională se va realiza în conformitate cu procedurile stabilite pentru recunoașterea calificărilor obținute în state non-UE. Aceasta presupune evaluarea programelor de studii urmate în Regatul Unit și aplicarea de măsuri compensatorii în cazul în care se constată diferențe substanțiale, cu anumite excepții.
Pentru informații suplimentare, recomandăm consultarea site-ului www.cnred.edu.ro.
- Doresc să mă înscriu la o Universitate în UK. Care este autoritatea britanică competentă în ceea ce privește recunoașterea diplomelor de studii internaționale?
Autoritatea cu competențe privind recunoașterea diplomelor/certificatelor străine este NARIC (The National Recognition Information Centre for the United Kingdom).
Mai multe informații privind modalitatea de aplicare și cerințele pentru recunoașterea certificărilor sunt disponibile pe pagina web a instituției: https://www.naric.org.uk/
- Am nevoie de asigurare de sănătate dacă studiez în Regatul Unit?
La momentul depunerii aplicației de viză de student, veți avea de achitat taxa de sănătate (Immigration Healthcare Surcharge), care vă va oferi acces la serviciile naționale de sănătate britanice. Ca student, beneficiați de 25% reducere la cuantumul standard al taxei de sănătate.
Pentru mai multe informații vă rugăm accesați: http://www.cnas.ro/page/brexit.html.
DORIȚI SĂ DESFĂȘURAȚI O ACTIVITATE ECONOMICĂ ÎN UK? (INFORMAȚII PENTRU COMPANII)
De la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit va implementa un nou sistem de imigrație bazat pe puncte (PBS – point-based immigration system) care se aplică și cetățenilor europeni/români care doresc să desfășoare o activitate economică în UK după această dată.
Regatul Unit a stabilit două trasee – Inovatori și Start-Up – care se aplică oamenilor de afaceri. Ambele trasee pot fi accesate prin intermediul solicitării de viză.
Inovatori
Traseul se aplică oamenilor de afaceri cu mai multă experiență care au lucrat deja într-un domeniu și caută să deschidă o afacere nouă, inovatoare în Regatul Unit. Pentru a fi eligibili solicitanții trebuie:
- Să aibă o idee de afaceri inovatoare, viabilă și care poate crește ulterior, sprijinită de un organism de atestare agreat de Ministerul de Interne britanic. Lista completă de organisme de atestare se găsește la:
https://www.gov.uk/government/publications/guidance-on-applications-under-global-talent
- Să demonstreze un nivel de finanțare necesar pentru investiția în firma lor. Nivelul actual este 50.000 GBP.
- Să demonstreze că au mijloacele financiare pentru a-și acoperi costurile de trai.
- Să vorbească limba engleză.
Start-up
Această viză se aplică persoanelor care doresc să-și deschidă prima lor firmă în Regatul Unit. Pentru această viză solicitanții trebuie să:
- Să aibă o idee de afaceri inovatoare, viabilă și care poate crește ulterior, sprijinită de un organism de atestare agreat de Ministerul de Interne britanic. Lista completă de organisme de atestare se găseşte la: https://www.gov.uk/government/publications/guidance-on-applications-under-global-talent
- Să demonstreze că posedă mijloacele financiare pentru a-și acoperi costurile de trai.
- Să vorbească limba engleză.
Pentru informații generale privind noua politică de imigrație a Regatului Unit, inclusiv cerințele pentru start up/inovatori, vă rugăm să accesați https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe