Dosarul în care este implicat numele directorului Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, va fi înaintat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, până la sfârșitul acestei săptămâni, către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul în care este implicat numele directorului Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, va fi înaintat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, până la sfârșitul acestei săptămâni, către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul include probe privind prejudicii de peste 2 milioane de lei, peste 6.000 de mc de lemn tăiat ilegal și peste 4.700 de cioate încă nejustificate, cu o valoare de peste 1,5 milioane de lei, precum și multe alte nereguli – toate petrecute în mandatul actualei conduceri a Direcție Silvice Mureș (2012-prezent).

Ministerul Mediului consideră că apărarea directorului Direcției Silvice Mureș își are locul în justiție și nu prin declarații incriminatoare, prin care se încearcă “legalizarea” unor tăierile ilegale din județul Mureș, petrecute chiar sub propria conducere.

Îi asigurăm pe toți cetățenii că, dincolo de orice încercare de deviere de la subiectul încălcărilor grave ale legii de către anumiți angajați ai Direcției Silvice Mureș, Ministerul Mediului parcurge toți pașii legali pentru demascarea și anchetarea rețelelor de tăieri și transport ilegal de material lemnos.

Grave nereguli depistate la Direcția Silvică Mureș: prejudiciu de peste 2 milioane de lei, peste 6.000 de metri cubi tăiați ilegal și management defectuos, constatate de echipa de control a MMAP, aşa suna postarea iniţială făcută pe 14.10.2020 pe profilul de facebook al Ministerului Mediului.

Peste 6.000 de metri cubi de lemn tăiați ilegal au fost descoperiți în urma controalelor efectuate în cadrul Direcției Silvice Mureș. Valoarea prejudiciului este de peste 2 milioane de lei.

Începând cu luna august, Corpul de Control al Ministrului, cu sprijinul inspectorilor gărzilor forestiere, a efectuat verificări amănunțite la Direcția Silvică Mureș, ca urmare a sesizărilor primite privind nereguli în activitatea acestei direcții silvice. Controalele au vizat activitatea întregii Direcții Silvice Mureș, precum și a celor 10 Ocoale Silvice din subordinea acesteia.

Concluziile raportului de control scot la iveală mai multe ilegalități de la  unele ocoale silvice verificate în județul Mureș. Astfel, au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 301.000 lei, și au fost constatate 28 de infracțiuni. De asemenea, au fost descoperite 4.706 cioate nejustificate, cu o valoare a  materialului lemnos tăiat ilegal de 1,5 milioane de lei. Valoarea materialului lemnos confiscat este 600.000 de lei, echivalentul celor peste 2.800 de mc confiscați.

„Având în vedere deficiențele majore constatate de echipa de control din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor privind activitatea Direcției Silvice Mureș și a ocoalelor silvice din subordine, considerăm că managementul la nivelul Direcției Silvice Mureș și al ocoalelor silvice Gurghiu, Fâncel, Sovata este unul defectuos. Încă de la preluarea mandatului de ministru mi-am propus o schimbare de mentalitate și atitudine în cadrul instituțiilor din subordinea ministerului, iar cine nu acționează în interes public sau încalcă legea să răspundă de îndată pentru faptele sale. Misiunea noastră pentru destructurarea rețelelor de tăieri și transport ilegal de material lemnos capătă consistență și nimeni nu va rămâne nepedepsit. Suntem angajați prin toate metodele pentru a-i descoperi și pedepsi pe cei care se află în spatele rețelelor de tăieri neautorizate și transport ilegal de material lemnos!”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe.

Raportul de control va fi trimis către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate constituie infracțiuni silvice, precum și alte tipuri de infracțiuni: fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals sau fals informatic. De asemenea, ministrul Costel Alexe va dispune Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA să analizeze aspectele prezentate în raport şi să ia măsurile legale care se impun față de persoanele responsabile pentru deficiențele constatate. În plus, Garda Forestieră Brașov va continua acțiunile de control în fondul forestier național administrat de Direcția Silvică Mureș.

Totodată, în perioada imediat următoare, Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră din cadrul MMAP va proceda la retragerea certificatelor de atestare ale celor 10 agenți economici care au participat la tăierile ilegale de lemn, în pădurile administrate de Direcția Silvică Mureș.

Totul vine ca urmare a materialului difuzat de RECORDER , cu Ilie Covrig – Directorul Directiei Silvice Mures, material pe care îl puteţi viziona la următorul link

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3396010130514839&id=1270127716436435

Surse: RECORDER , Ministerul Mediului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s