Comisia Europeană – CE a aprobat, ieri, 26 Octombrie 2020, proiectul major de infrastructură rutieră „Varianta de ocolire Bacău” //// Vești bune şi în procesul de demarare a lucrărilor la Autostrada Comarnic – Brașov

Comisia Europeană – CE a aprobat, ieri, 26 Octombrie 2020, proiectul major de infrastructură rutieră „Varianta de ocolire Bacău”.

Proiectul a fost transmis de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor împreună cu CNAIR, în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, la data de 22 Noiembrie 2019.

Astfel, la 22 noiembrie 2019, România  a prezentat Comisiei o cerere pentru un proiect major care prevede o contribuție din partea Fondului de coeziune pentru  „Construcția variantei de ocolire Bacău”, selectat de către autoritatea de management pentru axa prioritară 1, „Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T si a metroului” din cadrul programului operațional „Infrastructura Mare”.

Romania a furnizat Comisiei toate informațiile necesare, inclusiv cele referitoare la aspectele de mediu.

Obiectul proiectului  Varianta de ocolire Bacău este  reprezentat de acordarea finanțării nerambursabile către CNAIR, în vederea realizării a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostrada, 7 poduri, 9 pasaje, 1 nod rutier și 7 intersecții. La finalizarea implementării, varianta de ocolire Bacău va conduce la realizarea unor economii semnificative de timp, prin reducerea timpului de călătorie pentru automobile și pentru autovehiculele grele.

Valoarea totală a proiectului este de 968.781.763,34 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este 811.102.174,82  lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 689.436.848,61 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 121.665.326,21 lei va fi finanțată din bugetul beneficiarului).

Astfel, prima porțiune de autostradă pentru zona Moldovei , și anume Varianta de ocolire a Bacăului, beneficiază  începând de astăzi de finantare europeană. 

Vești bune şi în procesul de demarare a lucrărilor la Autostrada Comarnic – Brașov

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a desemnat câștigătorul contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic necesare construcției Nodului Rutier Comarnic Nord. Astfel, luni, 26 octombrie, CNAIR a transmis adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire a contractului „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic pentru „Nod Rutier Comarnic Nord””.

Ofertantul desemnat câștigător este SC TPF INGINERIE SRL, cu preţul de 1.368.591 de lei (fără TVA).

Durata contractului este de 27 luni, din care:

– 3 luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate

– 5 luni pentru realizarea Proiectului pentru

Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC), Proiectului Tehnic de Execuție (PTE) și pentru servicii de asistență tehnică în pregăti-rea procdurilor de achiziție a contractului de lucrări și în obținerea finanțării europene

– 19 luni pentru servicii de asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor.

Semnarea contractului de achiziție publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații și respectiv după soluționarea tuturor contestațiilor/plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire.

Ministrul Bode  precizează că, pentru celelalte două proceduri de achiziție publică aferente realizării obiectivului de investiție “București – Brașov”, repectiv: Proiectare și execuție „Autostrada București – Brașov, km 0+000 – km 173+300, sector Comarnic – Predeal, sectiunea Comarnic km. 110+600 – km. 115+800” și Completare /Revizuire Studiu de Fezabilitate, elaborare Proiect Tehnic, pentru «Autostrada București – Brașov, tronson Ploiești – Brașov», termenele limită pentru primirea ofertelor au fost stabilite pentru data de 02.11.2020, ora 15:00, și respectiv 09.11.2020, ora 15:00.

Au fost depuse ofertele pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic de Execuție necesare realizării unor pasaje rutiere la Sinaia și Predeal.

Astfel, pentru atribuirea contractului ”Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Realizare pasaj rutier la intersecția DN1 cu Bulevardul Republicii (Sinaia Sud)”, la termenul limită stabilit, au depus oferte următorii operatori economici:

1. Bridge Consult

2. Asocierea Metroul – Italrom Inginerie Internationala

3. NV Construct SRL

4. Asocierea Retter Architecture – Drum Proiectconsult

5. VIAPONTE ROM

Cât pentru atribuirea contractului „Elaborare Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic de Executie pentru “Realizare pasaj rutier la intersectia  DN 1 cu DN 73A (Predeal)”, la termenul limită stabilit, au depus oferte următorii operatori economici:

1. Bridge Consult

2. Asocierea Italrom Inginerie Internationala – Metroul

3. Asocierea Retter Architecture – Drum Proiectconsult

În vederea fluidizării traficului rutier pe DN1, Valea Prahovei, CNAIR a mai demarat licitații pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic de Execuție necesare realizării unor pasaje rutiere și pietonale la Azuga, Comarnic, Bușteni și Predeal, menţionează ministrul Bode.

Realizarea Autostrăzii Comarnic – Brașov reprezintă una dintre cele mai mari provocări, fiind totodată printre cele mai importante obiective de investiții în infrastructura rutieră din România.

Sursa: Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Lucian Bode

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s