Controalele silvice blocate de Ministerul Mediului Costel Alexe

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor blochează de cateva zile controalele silvice demarate ca urmare a investigaţiei Recorder publicate sub titlul „Pe urmele hoţilor de lemn 2”, acuză jurnaliştii publicaţiei citate. Concret, la scurt timp după difuzarea materialului, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a detaşat 30 de oameni din ţară să verifice ilegalităţile de pe Valea Gurghiului.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, s-a decis să nu mai semneze decizia care să le permită echipelor de control aflate acum pe teren la Ocolul Silvic Gurghiu să inventarieze arborii tăiați ilegal din pădure. Promite că va trimite alte echipe, din subordinea lui, care să facă „un control echidistant și imparțial”, conform celor de la RECORDER.

Imediat după difuzarea investigației RECORDER, Regia Națională a Pădurilor- Romsilva a detașat 30 de oameni din țară să verifice ilegalitățile de pe Valea Gurghiului, dar specialiștii ajunși în teren au fost lăsați fără instrumentele cu care să efectueze controlul (ciocanele silvice pentagonale) pentru că nu au mai primit o aprobare de la ministrul Mediului, Costel Alexe.

Specialiştii ajunşi la faţa locului nu au putut însă efectua controlul, întrucât au fost lăsaţi fără instrumentele necesare – ciocanele silvice pentagonale, pe motiv că nu primiseră o aprobare de la ministrul Mediului, Costel Alexe, originar din Municipul Adjud, Vrancea.

Ce sunt aceste „ciocane silvice pentagonale” şi de ce specialiştii solicitaţi să efectueze controlul nu le aveau?

Potrivit sursei citate, legislaţia prevede că un silvicultor poate să constate un arbore tăiat ilegal într-un alt ocol decât al lui folosind ciocanul pentagonal special – un dispozitiv pentru marcarea arborilor – dar doar cu aprobare de la minister şi, fără această aprobare, nu se poate constata niciun prejudiciu. Drept urmare, Direcţia Silvică Mureş a trimis în data de 5 august o solicitare în acest sens adresată Ministerului Mediului, în care cerea aprobarea delegării a zece ciocane silvice de la alte ocoale. Solicitarea a ajuns, vineri 7, august, în mapa ministrului Mediului, iar de atunci a urmat o serie de tergiversări, căci deşi documentul avea nevoie de o singură semnătură, cea a lui Costel Alexe, luni, 10 august nu sosise la emitent.

Astfel că, luni, echipele de control sosite în teren aveau să constate că nu puteau face nimic altceva, în lipsa unei aprobări ministeriale, decât să se plimbe prin pădure şi să se uite după cioate nemarcate, dar fără să le poată inventaria şi marca, aşa cum cere legea. Situaţia s-a repetat marţi şi miercuri.

Din informaţiile obţinute de catre cei de la Recorder, chiar şeful corpului de control al ministrului şi directorul Romsilva au încercat, fără succes însă, să obţină semnătura. Eforturile jurnaliştilor Recorder de a-l contacta pe Alexe au fost zadarnice, întrucât acesta nu a mai răspuns la telefon.

Astfel, patru din cele zece zile destinate controlului au fost irosite, astfel echipa de control, nu va mai avea timp să inspecteze întreaga suprafaţă până pe data de 21 august, când expiră delegaţia lor .

Sursa: Recorder

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s