
Studiile asupra vaccinului împotriva Covid-19 de la Universitatea din Oxford au arătat „rezultate promițătoare” în stimularea răspunsului dorit al sistemului imunitar.
Astfel, vaccinul nu numai că ar fi eficient, ci ar produce și o dublă protecție, spun specialiștii.
Faza întâi de teste pe oameni cu un vaccin Covid-19, studiile fiind dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, sugerează că declanșează două tipuri de răspuns imunitar, declară surse anonime care lucrează la vaccin, pentru realizatorul ITV Robert Peston. Nu numai că se declanșează producția de anticorpi – proteine care se pot lega de virus, împiedicându-l să intre în celule și să-l semnalizeze în celulele imune -, dar pare să conducă și la producerea de celule T „ucigase” – celule imune care atacă celulele umane infectate. Este surprinzător? „Practic orice vaccin face acest lucru în mod inevitabil”, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, pentru theGuardian.
Dr. Zania Stamataki, lector principal în imunologie virală la Universitatea din Birmingham, a spus că au rămas întrebări, dar rezultatele au determinat motive de ușurare în rândul imunologilor. „Ce știm, este că vaccinurile sunt capabile să provoace tipul corect de răspuns imun. Acesta este un semn foarte încurajator ”, a spus ea.
De ce este interesant?
Rezultatele oferă o speranță suplimentară că vaccinul de la *Oxford ar putea funcționa împotriva Covid-19.
„Când imunologii studiază imunitatea protectoare împotriva oricărui agent patogen, studiază de fapt multe lecturi diferite de la diferite tipuri de celule și mediatori ai sistemului imunitar. Dintre toate acestea, poate fi greu de definit, care este „corelația de protecție” absolută – nivelul pe care ar trebui să îl obțină vaccinul dvs. pentru a maximiza protecția ”, a spus Altmann.
Rezultatele de la Oxford din data de 16.07, adaugă câteva detalii acestei discuții, cu veștile bune, că cele două părți esențiale, în mod evident, ale protecției imunitare sunt efectiv induse: anticorpi care pot neutraliza intrarea virusului și celulele T care pot recunoaște și ataca celulele infectate.
”Nu este singurul vaccin care pare să declanșeze atât răspunsurile anticorpului, cât și celulele T: un tip diferit de vaccin, produs de compania americană Moderna și bazat pe ARN viral, pare să stimuleze ambele căi. Ce înseamnă asta pentru imunitate? Până în prezent, acest lucru nu este clar, iar unii oameni de știință nu au dorit să comenteze rezultatele despre vaccinul Oxford, cel puțin până când studiul complet va fi publicat luni în Lancet. Dar un lucru este sigur: mai este mult de parcurs pentru a arăta că vaccinul Oxford ne poate proteja împotriva Covid-19, în ciuda speranțelor că ar putea fi gata până în Septembrie 2020. „Următorii pași vor fi orientarea către evaluarea protecției reale”, a spus Altmann.
Stamataki a fost de acord, menționând că cele două întrebări cheie au fost dacă răspunsurile imune generate de diferitele vaccinuri în curs de dezvoltare pot proteja împotriva bolilor grave și, dacă da, cât timp. O problemă este că studiile recente au descoperit că anticorpii la persoanele care au avut Covid-19 au abandonat abrupt într-o perioadă de trei luni după infecție. O întrebare cheie este dacă se observă același abandon în anticorpii declanșați de către vaccin.
Altmann a spus că atât vaccinurile Moderna cât și Oxford au declanșat un răspuns imun într-un mod diferit de infecția naturală, ceea ce înseamnă că acest lucru nu ar fi neapărat așteptat. Dar chiar dacă anticorpii se strică, organismul ar putea totuși să le producă mult mai repede data viitoare, în timp ce răspunsul celulelor T tinde să dureze mai mult și astfel poate oferi o protecție mai lungă.
„Durata răspunsurilor la anticorpi și celulele T este diferită pentru fiecare vaccin și nu poate fi prevăzută cu exactitate”, a spus Stamataki. „De asemenea, este diferit pentru orice infecție naturală, așa că trebuie să așteptăm și să vedem cât timp voluntarii noștri poartă anticorpi și celule T specifice pentru Sars-CoV-2.”