Ludovic Orban despre „Reclădirea României”

Reclădirea României are la bază modelul liberal de dezvoltare economică bazat pe investiții masive și creare de locuri de muncă.
Obiectivul Guvernului PNL este de a adopta în 30 zile de la lansarea Programului ”Reclădim România” actele normative care vizează implementarea măsurilor de sprijin economic pe termen scurt pentru angajații și companiile afectate de criza de coronavirus. În ședința de guvern de joi a fost adoptate, unele în primă lectură, proiecte de OUG și HG-uri ce vizează implementarea Planului Național de Investiții și Relansare Economică ”Reclădim România”. Primii pași au fost făcuți:
Programul național de racordare la gaze naturale.
▪ Comisia Europeană a transmis României aprobarea finanțării proiectelor de racordare a populației la rețelele de gaze, program național parte a Planului Național de Investiții și Relansare Economică.
▪ Este pentru prima dată din 1989 încoace când Guvernul sprijină financiar racordarea românilor la rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Prin OUG va fi reglementată aplicarea acestui program national, obiectivul fiind ca de la 1 august 2020, primăriile să poată depună proiectele de racordare și să beneficieze de anul acesta de finanțarea aprobată de Comisia Europeană.
▪ Este aprobată prima etapă de susținere financiară a racordării românilor la rețeaua de gaze, în valoare de 200 milioane EUR, pe exercițiul financiar 2014-2020. România se află în negocieri în cu Comisia pentru a doua etapă, 800 milioane EUR, pe exercițiul financiar 2021-2017.
„Prima casă” a devenit ”Noua Casă”
▪ Este o schimbare radicală ce vizează stimularea dezvoltării imobiare, a sectorului construcțiilor și sprijin pentru cei care achiziționează o locuință nouă. S-a adoptat OUG în primă lectură prin care se majorează de la 70.000 euro la 140.000 euro plafonul pentru creditele de achiziționare a locuințelor noi, cu o valoare a garantiei de 80% din valoarea creditului. Cei care au posibilitatea și doresc să acceseze acest program vor putea cumpăra apartamente mai mari decât cele din vechiul program „Prima Casă”.
Programul național de susținere a antreprenoriatului studențesc
▪ Începând din 15 iulie 2020, se pot vor putea depune proiecte în programul național de sprijinire a antreprenoriatului studențesc care vizează crearea a 4.500 locuri de muncă în start-up-uri studențești.
▪ A fost adoptat HG pentru derularea acestui program care vizează acordarea de granturi în valoare minimă de 40.000 euro pentru 2 noi locuri de muncă create, granturi ce pot crește până la 100.000 euro pentru 5 locuri noi de muncă. În acest program național se pot acorda burse sociale de 650 lei / lună în perioada în care studenții se formează în deprinderea abilităților antreprenoriale și apoi, timp de un an, se acordă 2.250 lei/lună pentru fiecare loc de muncă creat în noul start-up propus.
IMM Leasing

▪ A fost dezbătută și adoptată în primă lectură pentru primirea avizului Consiliului Legislativ OUG de reglementare a IMM Leasing, parte a Programului ”Reclădim România”. IMM-urile vor putea apela la soluția finanțării achizițiilor de echipamente IT și utilaje prin intermediul societăților financiare non-bancare. Potrivit proiectului de OUG, avansul pentru o astfel finanțare pentru IMM este 0, valoarea maximă a finanțării este 5 milioane lei de beneficiar, fiind garantate achiziții de echipamente IT și utilaje.

Garantare creditelor pentru investitii și capital de lucru pentru companiile mari.

▪ Schema de garantare a fost aprobata de Comisia Europeană și va fi administrată de Eximbank. Acest program e similar IMM Invest (care a ajuns la un plafon de garantare de peste 10 mlrd. Lei), dar aplicat pentru companiile mari. Prin OUG a fost modificată legea de organizare și funcționare băncii de export- import a României și Eximbank va avea posiblitatea să administreze și astfel de instrumente de garantare pentru companiile mari. Urmează în ședințele de guvern ulterioare actele care detaliază aplicarea efectivă a programului pentru companiile mari.

Tichetele de masă electronice pentru persoanele în vârstă

Măsură de protecție socială pentru vârstinici dar și de sprijin pentru sectorul Horeca. Au fost aprobate tichete de masă electronice pentru circa 260.000 pensionari, vouchere pentru mese calde acordate persoanelor în vârstă de peste 75 de ani care au venituri sub venitul minim garantat (704 lei pensie socială), un buget alocat de 100 milioane de euro.

Sursa: PNL Vrancea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s