Pompierul Lunii Mai 2020 – Plutonierul adjutant BURLAN GHEORGHE

”𝑼𝒏 𝒑𝒐𝒎𝒑𝒊𝒆𝒓 𝒏𝒖 𝒂𝒓𝒆 𝒍𝒊𝒃𝒆𝒓, 𝒂𝒕𝒖𝒏𝒄𝒊 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒔𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̦𝒊𝒂 𝒐 𝒄𝒆𝒓𝒆, 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒛𝒆𝒏𝒕 𝒍𝒂 𝒅𝒂𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆.” ne-a spus plin de modestie plutonierul adjutant Burlan Gheorghe, care a intervenit din timpul liber pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din apropierea casei sale, în data de 20 mai a.c.
Tot el ne povestește ce s-a întâmplat în acea zi: ”În mod normal eram de tură dar în ziua aceea mi-am luat liber, pentru că mai aveam ceva treabă de făcut pe acasă. În jurul prânzului, eram cu băiatul meu în curte când am auzit niște trosnituri. M-am uitat de jur împrejur și am văzut un fum dens, care ieșea de undeva de prin apropiere. Știți cum se zice din popor: fără foc nu iese fum, așa că m-am hotărât imediat să mă duc, să văd ce se întâmplă. Am luat băiatul și am plecat. Rareș, se pregătește să dea la subofițeri la Boldești. Cu cât ne apropiam, părea că focul izbucnise la casa unei cunoștințe, tanti Viorica, care stă la circa 300 m distanță. Vă dați seama ce emoții m-au apucat. Am grăbit pasul și am ajuns. Când m-a văzut tanti Viorica atâta zicea: ”𝑮𝒊𝒈𝒆𝒍𝒆 𝒔𝒂𝒍𝒗𝒆𝒂𝒛𝒂̆-𝒎𝒂̆, 𝒏𝒖 𝒎𝒂̆ 𝒍𝒂̆𝒔𝒂!” Am încercat să o liniștesc, dar în acele momentele panica e mare. Din fericire, focul nu izbucnise la ea, ci la casa învecinată, care pentru moment nu era locuită. Am sărit gardul și cu ajutorul vecinilor am reușit să deschidem porțile ca să facilităm accesul autospecialelor de stingere. M-am interesat și deja colegii mei fuseseră anunțați. Apoi m-am dus repede și am întrerupt curentul de la stâlp. În curtea locuinței incendiate se afla un autoturism, pe care am încercat să-l evacuăm, împreună cu alți cetățeni.
În 5 minute au ajuns și colegii. Când s-a dat jos din mașină, plutonierul adjutant Racoviță Vasile, șeful gărzii de intervenție m-a întrebat: „𝑪𝒆 𝒇𝒂𝒄𝒊 𝑮𝒊𝒈𝒆𝒍𝒆, 𝒕𝒖 𝒏𝒖 𝒆𝒔̦𝒕𝒊 𝒍𝒊𝒃𝒆𝒓?, i-am răspuns ”𝑺𝒖𝒏𝒕 𝒍𝒂 𝒅𝒂𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆 𝒔̦𝒆𝒇𝒖!”. În același timp m-am dus și am luat 2 furtunuri, pe unul l-am întins eu, pe celălalt i l-am dat lui Rareș, care a încercat şi el, să ofere o mână de ajutor colegilor.
Tanti Viorica m-a văzut din nou: ”𝑮𝒊𝒈𝒆𝒍𝒆 𝒇𝒂̆ 𝒄𝒆𝒗𝒂! 𝑽𝒊𝒏𝒐 𝒓𝒆𝒑𝒆𝒅𝒆 𝒄𝒂̆ 𝒊𝒆𝒔𝒆 𝒇𝒖𝒎 𝒅𝒊𝒏 𝒑𝒐𝒅!”. Pentru că nu eram echipat corespunzător şi nu aveam aparat de respirat, am rugat un coleg să meargă cu mine. Plutonierul adjutant Mardari Neculai s-a urcat în pod şi a verificat zona. Totul era în regulă, era doar fum. După ce ne-am întors în mijlocul acţiunii, am ajutat colegii să schimbe un furtun spart, după care mi-am luat echipamentul pe mine şi am ajutat la stingere. Am plecat la sfârşit, după vreo 4 ore, când incendiul a fost lichidat. Nu a mai contat treaba de acasă, important a fost că am putut ajuta colegii şi am putut salva locuinţele învecinate. M-am bucurat apoi de mulţumirile şi binecuvântările primite de la tanti Viorica. Ai o linişte sufletească când ştii că eşti în rugăciunile cuiva!”
Plutonierul adjutant Burlan Gheorghe este pompier din anul 2006. De la încadrare şi până în prezent, subofiţerul şi-a desfăşurat activitatea la Secţia de Pompieri Adjud. Îi plac intervenţiile de stingere a incendiilor şi nu e prima dată, când intervine din timpul liber. Cea mai mare satisfacţie a trăit-o acum câţiva ani, la un incendiu, la Angheleşti, când a scos o butelie cuprinsă de flăcări, evitând astfel producerea unei explozii.
Înzestrat cu stăpânire de sine, spirit de sacrificiu, curaj și devotament, plutonierul adjutant Burlan Gheorghe a fost declarat ”Pompierul lunii mai 2020”, pentru profesionalismul cu care a acționat la intervenția din 20 mai a.c. și aportul pe care l-a adus la îndeplinirea cu succes a misiunii.
Felicitări! Să trăiești zi de zi satisfacția muncii bine făcute și să rămâi în continuare un model pentru colegi și pentru fiul tău, Rareș, care sperăm să îți calce cât mai curând pe urme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s