CUM SUNT ALEŞI JUDECĂTORII CURȚII CONSTITUȚIONALE?

În rolul său de garant al supremației Constituției, CCR este formată din nouă judecători, dintre care trei sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de către Președintele României. Judecătorii astfel aleși vor exercita un mandat de 9 ani ce nu poate fi prelungit sau înnoit. Pentru a asigura dinamica și independența Curții, componența acestei instituții se înnoiește cu o treime din numărul judecătorilor din trei în trei ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile, desemnând câte un judecător.

Cu 3 luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe Preşedintele României, solicitându-i să numească un altul în locul lui. Numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor, după cum este precizat și în Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. (art.68)

În ceea ce privește numirea unui judecător de către Președinte, lucrurile sunt destul de simple. Ca organ unipersonal, președintele emite un decret pentru numirea în funcție a persoanei alese.

Altfel stau lucrurile pentru Camera Deputaților și Senat. Conform art.5 alin(4) din Legea nr.47/1992, fiecare Cameră a Parlamentului numește, la propunerea Biroului permanent și pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorității membrilor prezenți. Înainte de vot, candidații vor fi audiați de comisie și de plenul fiecărei Camere.

Numirea judecătorilor se poate face numai cu acordul prealabil, exprimat în scris, al candidatului.  Potrivit dispozițiilor cuprinse în art.62 din aceeași lege, în cazul în care candidatul ce urmează a fi numit judecător la CRR ocupă deja o altă funcție considerată incompatibilă de lege sau face parte dintr-un partid politic, acordul trebuie să curpindă angajamentul candidatului de a demisiona, la data numirii, din acea funcție sau din partidul politic al cărui membru este.

Componența CCR 2020

1. Marian Enache (PSD) 2016
2. Valer Dorneanu (PSD) 2013
3. Daniel-Marius MORAR (Basescu) 2013
4. Cristian Deliorga (PSD) 2019
5. Attila Varga (UDMR) 2016
6. Livia Stanciu (Johannis) 2016
7. Elena-Simina Tănăsescu (Johannis) 2019
8. Gheorghe Stan (PSD) 2019
9. Mona Pivniceru 2013 (USL) 2013

In 2019 Președintele Klaus Iohannis a numit-o pe Elena-Simina Tănăsescu – Profesoara, care la înlocuit pe judecătorul Petre Lăzăroiu.

La Senat, tot in 2019 Cristian Deliorga (propunerea PSD), fost vicepreședinte al CSM și fost judecător la Curtea de Apel Constanța a reuşit să obțină numărul de voturi necesar.
Ceilalți doi candidați pentru funcția de judecător al Curții Constituționale au fost Daniel Fenechiu (susținut de PNL) și Ovidiu Mircea Ursuța Daraban (din partea USR).

Șeful Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), Gheorghe Stan, candidatul din partea PSD și cel care a reușit să câștige voturile necesare la Camera Deputaților, în detrimentul deputatului PNL, Ioan Cupsa și a avocatului propus de USR, Vlad Ștefan.

Așadar PSD-ul a avut câștig de cauză încă o dată, urmând ca cei doi candidați susținuți de această formațiune să fie numiți judecători la CCR prin Hotărâre a Parlamentului. Aceștia i-au înlocuit pe Mircea Ștefan Minea și Simona Maya Teodoroiu.

Raportul dintre fortele parlamentare este unul echilibrat, nici una dintre Partide neavând majoritate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s