AJUTOARE GUVERNAMENTALE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

Gurvernul Romaniei a decis participarea cu 20 de camioane medicamente, dezinfectanți, dispozitive medicale și materiale sanitare necesare asigurării prevenției și tratării afecțiunilor asociate COVID-19 în Republica Moldova. Ele au plecat în această dimineață din București spre Chișinău.
”La 6 mai 1990, în urma cu 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei între România și Uniunea Sovietică, o manifestație numită ”Podul de flori”, la care au participat peste 1 milion de români de pe ambele maluri ale Prutului. A fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment cu încărcătură istorică și afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar, de solidaritate, pentru cetățenii și sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a-i ajuta pe frații noștri de peste Prut într-o situație dificilă”, a afirmat premierul Ludovic Orban.
România oferă un ajutor umanitar Republicii Moldova, în valoare de 16,5 milioane de lei, pentru a sprijini eforturile de limitare a răspândirii coronavirusului în țara vecină.
Ajutorul constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 litri alcool sanitar. Transportul se realizează cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Convoiul umanitar a fost precedat de o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății, care a plecat săptămâna trecută în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale din această țară în lupta împotriva pandemiei.
La plecarea în misiune, cei peste 40 de militari din MApN și IGSU care execută această misiune de transport au fost întâmpinați de premierul României, Ludovic Orban, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul afacerilor interne, Ion-Marcel Vela, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgenta, dr. Raed Arafat, inspectorul general al IGSU, general de brigada Dan-Paul Iamandi și Șeful Statului Major al Apărării, general- locotenent Daniel Petrescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s