24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române- Activități în cadrul proiectului educațional “Unirea Principatelor – Temeiul României Mari”, organizat cu ocazia zilei de 24 Ianuarie, 164 de ani de la Unirea Principatelor

Astăzi, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, s-au desfășurat activități în cadrul proiectului educațional “Unirea Principatelor – Temeiul României Mari”, organizat cu ocazia zilei de 24 Ianuarie, când se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor, moment definitoriu al istoriei naționale ce a avut un impact deosebit asupra dobândirii independenței, a înfăptuirii României Mari in 1918.

În deschiderea evenimentului, doamna Inspector Școlar General, prof. Gabriela-Daniela Marchitan, a reliefat importanța acestui moment istoric, Unirea Principatelor, pentru care s-au jertfit înaintașii noștri, și care prezintă semnificații aparte in mentalul colectiv al vrâncenilor, deoarece pe aici trecea hotarul care despărțea în mod arbitrar oameni cu aceleași tradiții și obiceiuri, cu aceeași limbă și port.
Nicolae Iorga spunea “Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”, așadar este datoria noastră să ne cunoaștem și să ne respectăm istoria.

Invitat special, domnul prof. univ. dr. Florin Pintescu, decan al Facultății de Istorie și Geografie din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, a susținut o comunicare științifică în care a evidențiat însemnătatea zilei de 24 Ianuarie.

Evenimentul a mai cuprins o expoziție tematică și un program artistic susținut de elevii Liceului de Artă “Gh. Tattarescu” din Focșani și Ansamblul Folcloric “Păltineanca”.

Proiectul are ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Facultatea de Istorie și Geografie de la Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, Asociația Învățătorilor Vrânceni și unități de învățământ din județ.

Sursa: ISJ Vrancea

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s