Rusia susține că Ucraina distruge dovezi ale programului de arme biologice finanțat de SUA


Ministerul rus al Apărării spune că Kievul a ordonat oamenilor de știință să distrugă mostre de ciumă, antrax și alți agenți patogeni letali.


Rusia susține că Ucraina distruge dovezi ale programului de arme biologice finanțat de SUA.
Ministerul rus al Apărării spune că Kievul a ordonat oamenilor de știință să distrugă mostre de ciumă, antrax și alți agenți patogeni letali.

FOTO DE FIȘIER: Simbolul de pericol biologic este văzut la un laborator bacteriologic de la Centrul Regional de Laborator Lvov din Lvov, Ucraina, 9 noiembrie 2020 © Getty Images / Markiian Lyseiko

Pe măsură ce trupele ruse au intrat în Ucraina, guvernul de la Kiev a ordonat „distrugerea de urgență” a agenților patogeni, inclusiv ciuma și antraxul, în laboratoarele finanțate de SUA de lângă granița cu Rusia, a susținut duminică Ministerul Apărării de la Moscova. Zvonurile anterioare că armata rusă vizează biolaboratoarele administrate de SUA au fost eliminate drept teorii ale conspirației, dar ministerul a promis că își va susține afirmațiile cu documente.

„Am primit documentație de la angajații biolaboratoarelor ucrainene cu privire la distrugerea de urgență pe 24 februarie a agenților patogeni deosebit de periculoși ai ciumei, antraxului, tularemiei, holerei și a altor boli mortale”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Declarația a acuzat „regimul de la Kiev” că a efectuat o „curățare de urgență” pentru a ascunde dovezile despre presupusul program de arme biologice, despre care ministerul a susținut că a fost finanțat de SUA și a implicat producția de „componente de arme biologice” la cel puțin două laboratoare, în orașele Poltava și Harkov, ambele au cunoscut lupte intense între forțele ruse și ucrainene în ultimele zile.

Documentele publicate de minister includ un ordin al Ministerului Sănătății ucrainean de distrugere a agenților patogeni și liste cu germenii în cauză.

RT nu poate verifica în mod independent autenticitatea acestor documente. Ministerul rus al Apărării a declarat că acestea sunt în prezent analizate de specialiști în protecția împotriva radiațiilor, chimică și biologică.

„În viitorul apropiat vom prezenta rezultatele analizei” , a spus ministerul, adăugând, considerăm că documentele vor demonstra că Ucraina și SUA au încălcat articolul 1 din Convenția ONU privind armele biologice. SUA, Ucraina și Rusia se numără printre cele peste 180 de părți la acest tratat și, conform articolului 1 al acordului, toate părțile convin „niciodată în nicio circumstanță să dezvolte, să producă, să stocheze, să dobândească sau să rețină” arme biologice.

Până la momentul publicării acestui articol, Washingtonul nu a comentat afirmațiile ministerului și nici Kievul.

În primele zile ale ofensivei militare a Rusiei de luna trecută, au circulat online afirmații conform cărora Rusia vizează biolaboratoarele finanțate de Occident cu lovituri de rachete. Aceste acuzații nu au fost niciodată verificate și au fost luate în derâdere de surse occidentale drept teorii ale conspirației , deși Pentagonul a declarat public că lucrează cu guvernul ucrainean pentru „consolidarea și securizarea agenților patogeni și a toxinelor care prezintă probleme de securitate în unitățile guvernamentale ucrainene”, pentru „cercetare pașnică și dezvoltarea vaccinului”, potrivit ambasadei SUA la Kiev.

Articol. preluat din:

https://www.rt.com/russia/551374-ukraine-biological-warfare-labs/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s