+++ Propunerea Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană toarnă gaz pe foc! +++

În timp ce Volodymyr Zelensky a semnat cererea de aderare a Ucrainei la U.E., înalții oficiali ai uniunii au arătat o reacție mixtă la idee.

Ucraina depune candidatura oficială pentru aderarea la UE
Steaguri ucrainene flutură în afara sediului Parlamentului European din Bruxelles, Belgia, pe 28 februarie 2022. ©  AFP / Francois Walschaerts

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a semnat luni o cerere oficială de aderare la UE, pe fondul ofensivei militare lansate de Rusia în țară.

„Scopul nostru este să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim egali. Sunt sigur că e corect. Sunt sigur că o merităm”, a spus Zelensky într-o adresă video distribuită pe rețelele de socializare, îndemnând „aderarea imediată a Ucrainei printr-o nouă procedură specială” în bloc.

Președintele a susținut că, conflictul în curs dintre Rusia și Ucraina „E o luptă nu numai pentru țara noastră, ci pentru întreaga Europă”!

Potențiala ascensiune a Ucrainei în UE este de zeci de ani un subiect de discuție favorit al politicienilor pro-occidentali din țară. Protestele de la Maidan din 2014 – care au avut ca rezultat o lovitură de stat care a răsturnat guvernul ales democratic al țării și au dus la ani de conflict cu regiunile separatiste din est – s-au învârtit în mare măsură și în jurul aspirațiilor UE. Totuși, Kievul a făcut puțin sau deloc progres real în atingerea obiectivului proclamat de-a lungul anilor.

Decizia președintelui Comisiei UE de a impulsiona aderarea Ucrainei la UE în acest moment este complet iresponsabilă, declară Alice Weidl, politician German.

Scopul principal al politicii externe germane, dar și a Bruxelles-ului trebuie să fie să pună capăt disputelor militare din Ucraina cât mai curând posibil. În loc să se toarne gaz pe foc cu cereri nesăbuite acum în plin război, ar trebui oferite semnale de relaxare pentru a permite negocierile ulterioare. La o relaxare permanentă a crizei nu se poate ajunge decât prin neutralitatea Ucrainei!

Acest lucru exclude apartenența Ucrainei atât la NATO, cât și la Uniunea Europeană, în perspectivă. O viitoare arhitectură europeană de securitate trebuie să învețe din escaladarea conflictului și, de asemenea, să țină cont de interesele de securitate legitime ale Rusiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s