România, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au cerut de asemenea activarea articolului 4.

Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au cerut de asemenea activarea articolului 4. Premierul estonian Kaja Kallas a declarat că invazia din Ucraina reprezintă o „amenințare pentru întreaga Europă”, potrivit CNN.

https://edition.cnn.com/europe/live-news/ukraine-russia-news-02-23-22/h_e828bdb524147e7b3ca4a611b767d7b4

„Agresiunea Rusiei este o amenințare pentru țările din Europa și pentru toate țările NATO, iar consultările NATO privind consolidarea securității Aliaților trebuie inițiate pentru a implementa măsuri suplimentare pentru asigurarea apărării Aliaților NATO”, a spus Kallas. „Răspunsul la agresiunea Rusiei este unitatea”.


Articolul 4 din Tratatul NATO.

În conformitate cu articolul 4 din acordul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), țările se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăruia dintre aliați este amenințată.

Romania se alătură celorlalte tări Europene care au pus restricții în folosirea spațiului aerian românesc, impunerea de restricții pentru instituțiile financiare rusești.

În urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei, am instruit misiunea RO la @NATO să ceară împreună cu alți Aliați activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabilește un mecanism de consultare între Aliați – cu privire la / impactul / situația actuală asupra / securitatea Aliaților, spune Bogdan Aurescu, ministrul de externe român,

Sursa: https://www.euractiv.com/section/defence-and-security/news/poland-lithuania-and-latvia-consider-triggering-natos-article-4/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s