STOP incendiilor de vegetație! In 24 de ore- 12 incendii de vegetație, circa 50ha distruse

La nivelul județului Vrancea, în ultimele 24 de ore, pompierii militari și voluntari au intervenit pentru stingerea a 12 incendii de vegetație uscată în urma cărora a fost afectată o suprafață de teren de aproximativ 50 de hectare.

Cele mai semnificative incendii au fost înregistrate pe raza administrativ teritorială a următoarelor comune: Vânători (2 incendii – 22 ha), Țifești (7 ha), Câmpineanca (3 incendii – 5 ha), Vulturu (5 ha), Răcoasa (5 ha) și Popești (4 ha).

Astfel de intervenții presupun eforturi umane, materiale și financiare ridicate, având în vedere că, doar la aceste 12 incendii au fost mobilizați 80 pompieri cu 17 autospeciale.

INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ vă reamintește că ”𝐀𝐑𝐃𝐄𝐑𝐄𝐀 𝐕𝐄𝐆𝐄𝐓𝐀𝐓̧𝐈𝐄𝐈 𝐔𝐒𝐂𝐀𝐓𝐄 𝐒̧𝐈 𝐀 𝐑𝐄𝐒𝐓𝐔𝐑𝐈𝐋𝐎𝐑 𝐕𝐄𝐆𝐄𝐓𝐀𝐋𝐄 𝐄𝐒𝐓𝐄 𝐒𝐓𝐑𝐈𝐂𝐓 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐑𝐙𝐈𝐒𝐀̆!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Așadar, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=308505704643024&id=100064507907458

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s