Printre sancțiunile fără precedent discutate pentru a descuraja o invazie a Ucrainei, o măsură care pare să provoace teamă în inima Kremlinului.

Pe măsură ce guvernele occidentale amenință Rusia cu un pachet fără precedent de sancțiuni care vizează descurajarea președintelui Vladimir Putin de a ordona o invazie a Ucrainei, există o măsură în special care pare să provoace teamă în inima Kremlinului:
Separarea țării de sistemul bancar global. . .


Parlamentarii americani au sugerat în ultimele săptămâni că Rusia ar putea fi scoasă din SWIFT, o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume.
Înalți parlamentari ruși au răspuns spunând că transportul petrolului, gazelor și metalelor în Europa s-ar opri dacă acest lucru s-ar întâmpla.


„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre – petrol, gaze, metale și alte componente importante”, a declarat Nikolai Zhuravlev, deputat vorbitor al camerei superioare a parlamentului rus, a spus el marți, potrivit publicației de stat TASS.

Europa este dependentă de Rusia în măsură de 40% la gaze naturale și 25% la petrol.

Ce este SWIFT?
Banca Mondială pentru Telecomunicații Financiare Interbancare a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este utilizată acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Fără o alternativă acceptată la nivel global, este o facilitate esențială pentru finanțarea globală.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării, producând un șoc brusc companiilor ruse și clienților lor străini – în special cumpărătorilor de exporturi de petrol și gaze denominate în dolari SUA.
Limitarea ar încheia toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea valutară și ar provoca ieșiri masive de capital”, a scris Maria Shagina, membru de onoare al Institutului Finlandez de Afaceri Internaționale.

Excluderea Rusiei de la SWIFT ar cauza scăderea economiei cu 5%, a estimat fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin în 2014.
SWIFT are sediul în Belgia și este guvernat de un consiliu format din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Contrapartidei din Rusia. SWIFT, care se descrie ca o „utilitate neutră”, este încorporată în legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările UE.

Ce se întâmplă dacă Rusia este îndepărtată?
Există un precedent pentru eliminarea unei țări din SWIFT.
SWIFT a deconectat băncile iraniene în 2012, după ce acestea au fost sancționate de Uniunea Europeană pentru programul nuclear al țării. Iranul a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior în urma deconectarii, potrivit Shagina.
„SWIFT este o cooperativă globală neutră înființată și operată în beneficiul colectiv al comunității sale”, a declarat organizația într-un comunicat miercuri. „Orice decizie de a impune sancțiuni unor țări sau entități individuale revine exclusiv organismelor guvernamentale competente și legiuitorilor aplicabili”, a adăugat acesta.
Nu este clar cât de mult sprijin există între aliații SUA pentru acțiuni similare împotriva Rusiei. Statele Unite și Germania au cel mai mult de pierdut dacă Rusia este deconectată, deoarece băncile lor sunt cei mai frecventi utilizatori SWIFT care comunică cu băncile rusești, potrivit Shagina.
Uniunea Europeană este pregătită să răspundă unei invazii ruse a Ucrainei cu „sancțiuni cuprinzătoare nemaivăzute până acum”, a declarat luni ministrul danez de externe Jeppe Kofod. Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a declarat marți că sancțiunile ar fi „cea mai importantă pârghie pe care o are Occidentul, sau cel puțin Uniunea Europeană”.
Premierul britanic Boris Johnson a declarat marți parlamentarilor că guvernul său discută posibilitatea de a interzice Rusiei accesul la SWIFT, împreună cu Statele Unite.

„Nu există nicio îndoială că aceasta ar fi o armă foarte puternică împotriva Rusiei. Mă tem că poate fi desfășurată cu adevărat doar cu asistența Statelor Unite. Suntem în discuții despre asta”, a spus Johnson.

Contramăsurile Rusiei
Rusia a luat măsuri în ultimii ani pentru a reduce trauma dacă ar fi eliminată din SWIFT.


Moscova și-a stabilit propriul sistem de plăți, SPFS, după ce a fost lovită de sancțiunile occidentale în 2014, după anexarea Crimeei la începutul acelui an. SPFS are acum aproximativ 400 de utilizatori, potrivit băncii centrale a Rusiei. Douăzeci la sută din transferurile interne se fac în prezent prin SPFS, conform lui Shagina, dar dimensiunea mesajelor este limitată, iar operațiunile sunt limitate la orele din timpul săptămânii.
Sistemul de plăți interbancare transfrontalieră din China, sau CIPS, poate oferi o altă alternativă la SWIFT. Moscova ar putea fi, de asemenea, obligată să recurgă la utilizarea criptomonedelor.
Dar acestea n

u sunt alternative atrăgătoare.
„SWIFT este o companie europeană, o asociație a multor țări participante. Pentru a lua o decizie privind deconectarea, este nevoie de o decizie unită a tuturor țărilor participante. Deciziile Statelor Unite și ale Marii Britanii cu siguranță nu sunt suficiente”, a spus Zhuravlev, potrivit la TASS.
„Nu sunt sigur că alte țări, în special cele a căror pondere în comerțul cu Rusia este mare în echilibru, vor sprijini măsura”, a adăugat el.

Articol preluat din CNN Business

https://edition.cnn.com/2022/01/26/investing/swift-russia-ukraine/index.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s