Contrabanda cu ţigări și folosire de acte nereale la autoritatea vamală

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă, prev. de art. 270 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 86/2006, privind Codul vamal al României, contrabandă asimilată, prev. de art. 270 alin. (3) din Legea nr. 86/2006, privind Codul vamal al României, și folosire de acte nereale la autoritatea vamală, prev. de art. 272 din Legea nr. 86/2006, privind Codul vamal al României, toate cu aplic. art. 274 din Legea nr. 86/2006, privind Codul vamal al României, și a art. 38 alin. (1) din Codul penal.

Din rechizitoriul întocmit rezultă următoarea situație de fapt:

În perioada 5 august – 20 august 2020, inculpații au introdus în țară, prin Portul Constanța – Biroul Vamal Constanța Sud, prin sustragere de la control, cantitatea de 8.241.000,00 țigarete marca ASHIMA, fără timbru fiscal, de proveniență Duty Free, ambalată în 412.050,00 pachete țigarete ce conțin 20 țigarete fiecare. Țigaretele au fost ascunse într-un container, sosit în Portul Constanța la data de 5.08.2020, cu o navă sub pavilion Hong Kong. Ulterior, au fost transportate din Portul Constanța la un depozit din comuna Afumați, jud. Ilfov.

Documentele vamale de transport și comerciale prezentate autorităților vamale din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud și Biroului Vamal de Interior Ilfov vizau alte mărfuri și alte cantități decât cele prezentate în vamă. În mod concret, containerul ar fi trebuit să conțină un număr de 359 pachete mese plastic, în valoare de 14.700,00 USD, însă în interiorul containerului se aflau 70 pachete mese plastic și 280 cutii de carton conținând 8.241.000,00 țigarete marca ASHIMA, fără timbru fiscal, de proveniență Duty Free, ambalate în 412.050,00 pachete țigarete. Cu ocazia controlului s-a constatat că primul rând de colete era format din mobilier din plastic, respectiv produse menționate în documentele prezentate autorităților vamale, iar în spatele primului rând de colete erau ascunse cutii de carton ce erau desfăcute, de altă mărime și formă decât cele care conțineau seturi de mobilier plastic, acestea conținând pachete de țigări nedeclarate, marca Ashima.

Prejudiciul creat bugetului general consolidat al statului este de 5.550.803 lei (din care taxe vamale în sumă de 206.776 lei, accize în sumă de 4.400.447 lei și TVA în sumă de 943.580 lei), sumă pentru care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Prin rechizitoriu, procurorii au solicitat menținerea sechestrului asigurător și menținerea popririi dispuse asupra unor bunuri ale inculpaților, până la concurența sumei de 5.550.803,00 lei, precum și confiscarea țigaretelor și a maselor plastice introduse în camera de corpuri delicte a Gărzii de Coastă.

Menționăm că dosarul prezentei cauze a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Buftea.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Sursa: Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s