Stat Asiatic – Impune noi restricții, deși are 83% din populație vaccinată. Ce stă în spatele acestei decizii?

Articol preluat din NewYorkTimes

Singapore este una din primele tări care a avut parte de vaccinuri și care a ştiut să gestioneze pandemia, încă de la începutul ei şi-a închis frontierele şi a urmărit cazurile atent.

Foto: http://www.nytimes.com

Experiența tării, Singapore, oferă lecții pentru alte țări care doresc să ridice restricțiile pandemice, dar care încă nu au avut de-a face cu infecții pe scară largă.

Vaccinurile trebuiau să fie biletul de ieșire al pandemiei, dar în Singapore lucrurile nu au mers conform planului. Orașul-stat din Asia de Sud-Est a fost considerat pe scară largă o poveste de succes în tratarea inițială a coronavirusului. Și-a închis frontierele, a testat masiv și a urmărit cazurile atent, a fost una dintre primele țări din Asia care a comandat vaccinuri.

Foto: http://www.nytimes.com

Foto: http://www.nytimes.com

Un politician de top din Singapore a declarat publicului că la o rată de vaccinare de 80% se ia în calcul o redeschidere treptată.

Singapore și-a vaccinat pe deplin 83% din populație, dar în loc să se redeschidă, face contrariul. În Septembrie 2021, cazurile dublându-se la fiecare opt până la 10 zile, guvernul a restabilit restricții asupra adunărilor.

Promo: Unde esti tu?

Statele Unite au declarat că cetățenii săi ar trebui să reconsidere călătoriile în Singapore. Cozi lungi au început să se formeze la secțiile de urgență din mai multe spitale. Oamenilor li s-a spus încă o dată că ar trebui să lucreze de acasă.

Foto: http://www.nytimes.com

Experiența țării a devenit un studiu de caz îngrijorător pentru alte națiuni care urmăresc strategii de redeschidere fără a fi trebuit mai întâi să se confrunte cu focare mari de pandemie.

Foto: http://www.nytimes.com

Pentru rezidenții din Singapore, care credeau că orașul-stat se va redeschide odată ce rata de vaccinare va atinge pragul stabilit, a fost o lovitură dureroasă și au apărut întrebări îngrijorătoare cu privire la ce ar mai fi nevoie dacă vaccinurile nu ar fi suficiente pentru a reveni la normalitate.

„Într-un fel, suntem victima propriului nostru succes, pentru că am ţinut cazurile de Covid cât mai aproape de zero și o rată a mortalității foarte, foarte scăzută”, a spus dr. Paul Tambyah, specialist în boli infecțioase la Spitalul Naţional Universitar.
„Așadar, vrem să menținem poziția în partea de sus a clasamentului, dar este foarte greu de realizat.”

Lawrence Wong, ministrul finanțelor, în Singapore- atenţionează Statele Unite și tările din Europa, unde oamenii vaccinați se adună deja la concerte, festivaluri și alte evenimente mari, despre posibilitatea apariţiei unor noi focare.

Lawrence Wong, ministrul finanțelor din Singapore și președintele grupului de lucru Covid-19 al țării, a declarat că lecția pentru „Societățile naive Covid”, cum ar fi Singapore, Noua Zeelandă și Australia, este că vor trebui să se  pregătească pentru valuri mari de infecții, „indiferent de rata de vaccinare mare. ” „Odată ce te deschizi, vor avea loc mai multe interacțiuni sociale”, a spus el.
„Și având în vedere natura extrem de transmisibilă a variantei Delta, vor apărea focare mari.

Foto: http://www.nytimes.com

Vaccinurile au funcționat pentru a menține cea mai mare parte a populației în afara spitalului, 98,4% din cazuri prezentând simptome ușoare sau fără simptome. Decesele s-au produs mai ales la vârstnici, de obicei cu comorbidități, și reprezintă 0,2% din cazuri în ultimele 28 de zile.
Dar vaccinarea nu poate proteja împotriva infecției, mai ales atunci când sunt împotriva variantei Delta, a spus domnul Wong.

Foto: http://www.nytimes.com

„În Singapore, credem că nu ne putem baza doar pe vaccinuri în timpul acestei faze intermediare”, a spus el. „Și de aceea nu planificăm o abordare în care redeschidem și să declarăm libertatea”.

Țara urmează să își revizuiască restricțiile luni, la două săptămâni după ce au fost puse în aplicare și să facă ajustări în funcție de situația din comunitate.

Pentru Wong, o viziune asupra modului în care ar putea evolua pandemia în Singapore și în alte părți ar include măști faciale, călătorii limitate și distanțare socială, poate până în 2024.

El a subliniat că Singapore este încă departe de un drum spre a trăi cu Covid și a spus că recunoaște că orice formă de restrângere a drepturilor, oricât de mică ar fi, va fi întâmpinată de furie și frustrare, deoarece oamenii sunt nerăbdători să meargă mai departe şi să-şi trăiască viaţa.

„Dar trebuie să ne adaptăm în funcție de realități, în funcție de situația cu care ne confruntăm”, a spus el.

Luna trecută, oficialii s-au grăbit să înființeze Locaţii de tratament comunitar echipate cu rezervoare de oxigen și le-au cerut celor cu simptome ușoare sau fără simptome să se recupereze acasă. Mulți singapurieni au spus că există confuzie cu privire la ce să facă și că guvernul pare prost pregătit. „Dacă sistemul de sănătate devine încărcat, atunci știm din experiența de pretutindeni că medicii nu sunt în măsură să facă față și rata mortalității începe să crească”, a spus domnul Wong. „Așadar, încercăm foarte mult să evităm acest lucru.” Mai mulți medici au contestat afirmația guvernului conform căreia sistemul de sănătate este supus unei presiuni imense. Dr. Tambyah, care este, de asemenea, președintele unui partid de opoziție care a elaborat recent o strategie alternativă pentru tratarea pandemiei, a spus că există suficient spaţiu de rezervă în spitale, deoarece Singapore anulase toate intervenţiile chirurgicale făcute la cerere.

Problema pentru liderii din Singapore, a spus el, este că aceștia „fac în esență o tranziție de la zero cazuri Covid la a trăi cu virusul”.

Pentru mulți, modificările repetate ale restricțiilor au afectat dramatic.

Numărul sinuciderilor în 2020 a fost cel mai mare din 2012, o tendință pe care unii experți în sănătate mintală au atribuit-o pandemiei.

Oamenii au solicitat guvernului să ia în considerare problemele legate de sănătatea mintală cauzate de restricții.

„Este doar nesustenabil din punct de vedere economic, sociologic, emoțional și mental”, a spus Devadas Krishnadas, director executiv la Future-Moves Group, o firmă de consultanţă din Singapore. Domnul Krishnadas a declarat că decizia de a reintroduce restricțiile după atingerea unei rate de vaccinare atât de ridicate a făcut ca țara să devină o ciudăţenie la nivel global.

„Și, important, mută Singapore într-un mod complet la 180 de grade, în sens opus față de cel către care se îndreaptă restul lumii”, a spus el.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s