Dacian Cioloș, desemnat prim-ministru de președintele Klaus IohannisDacian Cioloș, desemnat prim-ministru de președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni că a decis să îl desemneze pe liderul USR Dacian Cioloș pentru funcția de Prim-ministru.

„La consultările pe care le-am avut astăzi cu formațiunile parlamentare, am subliniat care sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români: gestionarea pandemiei, creșterea prețurilor la energie și măsuri ca celelalte prețuri să nu atingă un nivel insuportabil pentru populație, pregătirile pentru perioada de iarnă. În același timp, trebuie să nu dăm cu piciorul la această mare oportunitate care este PNRR și să beneficiem de fondurile europene semnificative aflate la dispoziția României. Dintre toate propunerile și abordările diferite cu care au venit partidele, după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură, am decis să îl desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloș”, a declarat preşedintele Klaus Johannis într-un comunicat.

„În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează. Este foarte important să se gestioneze situația pandemică, creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri să nu crească celelalte prețuri.

Este important să beneficiem de sumele mari din PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate.

Am reiterat importanța pregătirilor pentru situația de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile importante pentru români, nu certurile politice.
Formațiunile au venit cu diferite abordări, propuneri.
Din toate aceste propuneri, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practică. Am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș.”, declară Johannis.

„Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern, a răspuns la ceva timp Ciolos, pe pagina sa de facebook.

Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice, continuă acesta.

Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

Dacian Cioloș, potrivit Constituției, are la dispoziţie 10 zile pentru a obține minimum 234 de voturi, necesare pentru a obține votul de încredere în Parlament. În cazul în care nu va reuși acest lucru, poate să-și depună mandatul de premier desemnat, anunțând eșecul formării majorității, sau poate să se prezinte în fața Parlamentului, pentru a fi respins prin vot. 

Florin Cîțu, premierul demis și președintele P.N.L., a anunțat că nu dorește să discute cu Cioloș decât după ce USR-iștii vor negocia cu cei de la P.S.D. și A.U.R., cele două partide care au votat alături de U.S.R. la moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Cîțu. 

USR și PSD ar aduna, împreună, cu 4 voturi peste necesarul majorității, însă nici la PSD nu pare să găsească, deocamdată, ușa deschisă noul premier desemnat. Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, că „PSD nu va vota niciodată un guvern zero” și l-a trimis pe Cioloș la PNL. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s