Niveluri istorice pe râul Putna, peste cele din 2005. Panouri mobile pentru apărarea localității Vadu Roșca
Echipele de la Apele Române Siret, împreună cu autoritățile locale și cele ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, pregătesc montarea unor panouri mobile, pe o lungime de circa 2 km. Această variantă de intervenție este luată în calcul pentru apărarea localității Vadu Roșca, aflate la confluența Putnei cu Siretul. Panourile mobile suplimentare vor fi trimise de către Apele Romane Dobrogea-Litoral și Apele Romane Buzau-Ialomita.
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret, în colaborare cu S.C. Hidroelectrica S.A., au luat măsuri pentru atenuarea undelor de viitură în vederea preluării mai rapide a debitelor înregistrate, în ultimele zile, pe râul Putna. Nivelurile râului putna, la staţia hidrometică Mirceşti, au depăşit cu 3 cm pe cele istorice înregistrate în anul 2005.
În acumulările Călimănești și Movileni, a fost stocat un volum de 15 milioane de mc de apă, rezultat din debitele înregistrate, în ultimele zile, pe râul Siret și afluenții săi.
Având în vedere reactualizarea avertizării hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), asociată cu perioadele caniculare prognozate de către Administratia Nationala de Meteorologie RA, avertizăm populația că există posibilitatea creșterii severității fenomenelor hidrometeorologice în plan local, zonele cele mai expuse fiind cele aflate sub cod portocaliu, respectiv galben.
Echipele Apelor Române vor fi în teren în toată această perioadă și vor acționa, cu toate mijloacele din dotare, pentru limitarea efectelor produse de inundații în bazinul Putnei și al Siretului.
Reluăm avertizările adresate populației să țină cont de recomandările autorităților și să evite circulația în vaduri, dar și cea cu autovehicule în zonele afectate, precum și în cele aflate sub coduri hidrologice. De asemenea, vă recomandăm să evitați activitățile sezoniere pe maluri sau în proximitatea cursurilor de apă, informează Apele Române.
Echipele Apelor Române intervin, cu toate echipamentele din dotare, pentru protejarea populației și limitarea efectelor produse de inundaţii.
La Vadu Roșca, sunt montate, în acest moment, panouri metalice (diguri mobile) pentru protejarea localității.
La această oră, se înregistrează depășiri ale cotelor de inundație pe Olt, la stația hidrometrică Hoghiz, din județul Brașov și a cotelor de atenție la stația hidrometrică Micfalău (județul Covasna). De asemenea, sunt depășite cotele de atenție pe râul Călmățui la stația hidrometrică Ciresu (județul Brăila) și pe râul Racova, la stația hidrometrică Pușcaș (din județul Vaslui).
Specialiștii de la Administrațiile Bazinale de Apă (ABA), precum și cei ai Sistemelor de Gospodărire a Apelor (SGA) din cadrul ABA, respectiv de la: Apele Române Siret, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Române Olt, Apele Române Mureș, Apele Române Argeș-Vedea și Apele Romane Dobrogea-Litoral sunt în teren și monitorizează cursurile de apă aflate sub coduri hidrologice.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit și extins, pentru încă 24 de ore, codul portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice, unde pot fi depășite cotele de inundație:
Olt –în bazinul din amonte de stația hidrometrică Hoghiz (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov);
Ialomiţa –în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), Buzӑu – în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Braşov, Covasna, Buzӑu şi Prahova);
Râmnicu Sărat -în bazinul superior şi pe afluenţii din bazin mijlociu şi inferior (judeţele Buzău şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Trotuş –în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea);
Bârlad -în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Siret –pe afluenţii mici aferenţi sectorului din aval de confluenţă cu râul Râmnicu Sӑrat (judeţul Galaţi), Prut –pe afluenţii aferenţi sectorului din aval de stația hidrometrică Drânceni (judeţele Vaslui şi Galaţi);
Râurile din Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa).
De asemenea, mâine la ora 24.00, se prelungește și codul galben pentru râurile din bazinele hidrografice, unde pot fi depășite cotele de atenție:
Mureş –în bazinul din amonte de stația hidrometrică Glodeni, Niraj, Târnava Mare –în bazinul superior și pe afluenții din bazinul mijlociu, Târnava Micӑ –în bazinul superior și pe afluenții din bazinul mijlociu (judeţele Harghita, Mureş și Sibiu);
Olt –în bazinul din amonte de stația hidrometrică Sebeş Olt (judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu);
Argeş –în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov);
Ialomiţa –în bazinul din amonte de acumularea Dridu şi pe afluenţii aferenţi sectorului din aval de acumularea Dridu (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), Călmăţui (judeţele Buzău şi Brăila), Buzӑu -în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Braşov, Covasna, Buzӑu şi Prahova);
Râmnicu Sărat (judeţele Buzău şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Trotuş -în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea), Bistriţa -în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Moldova -în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Suceava şi Neamţ), Suceava -în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţul Suceava);
Bârlad -în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut – pe afluenţii aferenţi sectorului din aval de stația hidrometrică Oroftiana (judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi);
Râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).
Se pot produce scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, pâraie și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale. Aceste fenomene se pot produce cu o intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Covasna, Prahova, Buzӑu, Vrancea, Constanţa și Tulcea.
Dispeceratul central și cele de la nivelul celor șapte Administrații Bazinale de Apă (ABA) realizează fluxul informațional al datelor în situații de urgență, autoritățile implicate (locale, județene și IJSU) fiind informate permanent cu privire la evoluția situației hidrometeorologice.
Având în vedere alternarea perioadelor de ploioase, cu cele de tip canicular, severitatea fenomenelor hidrometeorologice poate fi mai accentuat. Avertizăm populația să țină cont de recomandările autorităților și să nu traverseze cursurile de apă prin vaduri.
De asemenea, recomandăm să se evite circulația cu autovehicule în zonele afectate, dar și în zonele aflate sub avertizare.
Este interzisă desfășurarea activităților sezoniere pe maluri sau în proximitatea cursurilor de apă.