Universitatea Oxford a întrerupt un studiu al vaccinului său împotriva coronavirusului la copii și adolescenți, în timp ce autoritățile de reglementare investighează o posibilă legătură cu cheagurile de sânge de la adulți.

Profesorul Andrew Pollard, de la Universitatea din Oxford, a declarat pentru BBC că echipa așteaptă mai multe informații, dar că nu există probleme de siguranță cu procesul.
Testul a început în februarie și evaluează siguranța și răspunsul imun la vaccinul coronavirus la un număr de aprox. 200 de tineri cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani.
Aproximativ 300 de voluntari sunt aşteptaţi să participe la toate programările, dar nu se vor mai face vaccinări până la finalizarea revizuirii.
„Părinții și copiii trebuie să participe în continuare la toate vizitele programate și pot contacta locurile de testare dacă au întrebări”, au spus cei de la Oxford.
Un purtător de cuvânt al Universității Oxford a subliniat că nu au apărut probleme de siguranță în timpul studiului, în schimb, decizia este o măsură de precauție pe fondul îngrijorărilor mai largi cu privire la formarea cheagurilor de sânge rare la adulți. Purtătorul de cuvânt a adăugat că Oxford așteaptă mai multe informații de la autoritatea de reglementare din Marea Britanie, Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor de sănătate (MHRA), înainte de a administra alte vaccinări copiilor sau adolescenților. Autoritățile de reglementare din Marea Britanie și Europa investighează o posibilă legătură între vaccin și cheagurile de sânge rare, rezultatele unei revizuiri efectuate de Agenția Europeană pentru Medicamente fiind așteptate mâine sau cel târziu joi.
Un oficial al AEM a sugerat mai devreme astăzi că este „din ce în ce mai dificil să se afirme că nu există o relație de cauză și efect între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite”. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății a declarat în această după-amiază că se așteaptă ca agenția ONU să nu găsească niciun motiv pentru a-și schimba evaluarea conform căreia beneficiile vaccinului AstraZeneca împotriva Covid-19 depășesc orice risc într-o investigație în curs.