Conform prevederilor art. 85, alin. 10 din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare și a Deciziei Biroului Electoral Central nr. 40/29.11.2020 republicată, alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare, din cauză de boală sau invaliditate, pot depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reședința în circumscripția electorală în care se află secția de votare.
Pentru cetăţenii cu drept de vot din circumscripţia electorală județeană care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate, înregistrată la cea mai apropiată secţie de votare de locul în care se află în ziua votării, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.
Cererile de vot prin intermediul urnei speciale formulate de alegătorii netransportabili trebuie să fie însoțite de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate; din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod obligatoriu sintagma “persoană netransportabilă”.
Aceste cereri trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, numele, prenumele, CNP-ul, domiciliul sau reședința, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria și numărul actului de identitate, precum și numărul de telefon și vor fi datate și semnate olograf.
Cererile de vot prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la biroul electoral al secției de votare cel mai târziu în preziua votării – 05 decembrie 2020, între orele 18,00-20,00.
Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 2 decembrie 2020 este de 18.191.396.
Autoritatea Electorală Permanentă informează că, în perioada electorală, Registrul electoral a fost actualizat atât prin importuri de date de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și de la Direcția Generală de Pașapoarte, cât și prin radieri ale persoanelor efectuate de către primării.
Astfel, după efectuarea tuturor actualizărilor, situația numărului de alegători valabil pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din data de 6 decembrie 2020 este următoarea:
- Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 19.604 cetățeni;
- Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367 de persoane;
- Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro este de 35.808 cetățeni;
- Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro este de 3.078 cetățeni.
Precizăm că alegătorii care au domiciliul în România și care au optat să voteze în străinătate, atât pentru votul prin corespondență, cât și pentru votul la o secție de votare, în număr de 34.192, au fost radiați din listele electorale permanente din România pentru acest scrutin.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, până la data de 3 decembrie 2020, a fost înregistrată primirea a 14.572 de plicuri exterioare, care conțin buletinele de vot ale alegătorilor români din străinătate.
Se precizează că, din numărul total de plicuri primite, 3.948 au fost înregistrate la Biroul electoral pentru votul prin corespondență nr. 1, 5.239 au ajuns la Biroul electoral pentru votul prin corespondență nr. 2 și 4.699 au sosit la Biroul electoral pentru votul prin corespondență nr. 3, București, iar 686 au fost depuse la reprezentanțele diplomatice.
AEP a realizat un clip video menit să ilustreze tehnica votării prin corespondență, disponibil la următorul link:
Atragem atenția că, potrivit legislației în vigoare, plicul exterior ce conține buletinele de vot și certificatul de alegător trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondență, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până astăzi, 3 Decembrie 2020, ora 23:59.
Dacă plicul exterior nu a sosit până la data de 3 decembrie, ora 23:59, la destinațiile indicate mai sus, alegătorii vor primi un e-mail de informare, cu mențiunea că se vor putea deplasa la cea mai apropiată secție de votare din țara de reședință sau de domiciliu, pentru a-și exercita dreptul de vot.
Află mai multe informaţii pe: https://bit.ly/3g303rs