Planul Național de Relansare și Reziliență este doar un pilon de sprijin pentru dezvoltarea României în perioada următoare, a declarat premierul Ludovic Orban.
Acest Plan Național de Recuperare și Reziliență trebuie văzut în complementaritate cu finanțările care vor fi asigurate în cadrul bugetului Uniunii Europene 2021-2027. Toate măsurile, toate programele care sunt incluse în acest Plan sunt incluse în coordonare, în complementaritate cu celelalte surse de finanțare de care va beneficia România în perioada care va veni, a declarat premierul Ludovic Orban.
Pe lângă resursele financiare de peste 30 de miliarde de euro de care vom beneficia în cadrul Planului Național de Reziliență și Recuperare, vom avea la dispoziție peste 46 de miliarde de euro, pentru coeziune, agricultură, fonduri pentru o tranziție justă, a spus premierul.
Guvernul României a lansat în dezbatere publică Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care 30,4 miliarde de euro urmează să fie investiți în România. Construirea a 250 km de autostradă și drumuri expres cu un buget de 3,54 miliarde de euro, modernizarea a 140 km de cale ferată cu un buget de 2,8 miliarde de euro, construirea a 7 km de magistrală de metrou cu 1 miliard de euro, achiziția a 39 de trenuri noi și 50 de rame de metrou, reprezintă obiectivele guvernului legate de facilitatea acordată de Uniunea Europeană.
„Prioritizarea investițională în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență este în directă legătură cu maturitatea proiectelor, contribuția economică a acestora la dezvoltarea economică a localităților urbane, contribuția la rețeaua TEN-T Core și contribuția la dezvoltarea națională și regională în scopul reducerii disparităților regionale și creșterii coeziunii economice, sociale și teritoriale. Vor fi avute în vedere constrângerile de timp aferente acestui nou mecanism, respectiv atingerea tuturor țintelor stabilite până la sfârșitul lunii august 2026, măsurile de reformă fiind propuse tocmai în sensul accelerării și asigurării unei implementări eficiente”, se arată în documentul amintit.
Indicatori urmăriți
În categoria indicatorilor urmăriți pentru sectorul de transport precum și bugetele alocate acestora sunt incluși pentru fiecare domeniu de transport următorii indicatori:
Rutier
– Peste 250 km de autostradă și drumuri expres cu un buget estimat de 3,54 mld. Euro;
– Peste 330 km de Variante Ocolitoare și drumuri de legătură la
– rețeaua primară cu un buget estimat de 1 mld. Euro;
Feroviar
– Peste 140 km de cale ferată modernizată/electrificată cu un buget estimat de 2,8 mld. Euro;
– 39 unități de material rulant achiziționate cu un buget estimat de 350 mil. Euro;
Metrou
– Peste 7 km de magistrală nouă cu un buget estimat de 1,08 mld. Euro;
– 50 unități de material rulant achiziționate cu un buget estimat de 500 mil. Euro;
Sursa: Guvernul Romaniei