Preşedintele Klaus Iohannis a contestat la CCR legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli și universități: Echivalează cu cenzura

Președintele Klaus Iohannis a depus contestaţie la CCR, legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli și universități, informaţie anunță Administrația Prezidențială. Președintele consideră că modificarea legii educației, în sensul  interzicerii în unitățile de învățământ a activității în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, reprezintă o discriminare și o îngrădire a dreptului la libera exprimare. „Echivalează cu instituirea unei cenzuri în cercetarea teoretică pe tema identității de gen”, se arată în contestația formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

Părere preşedintelui este că legea „condiționează accesul la educație prin impunerea unor constrângeri în manifestarea unei teorii sau opinii expres prevăzută prin lege, atât pentru beneficiari, cât și pentru furnizorii de educație”.

„Considerăm că, prin impunerea unei condiții pentru interzicerea, în unitățile de învățământ, a activității în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, anume aceea ca această teorie/opinie să fie înțeleasă ca un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași, legea dedusă controlului C.C.R. este de natură să determine excluderea din sfera beneficiarilor dreptului la educație pe aceia care ar dori studierea teoriei/opiniei identității de gen, circumstanțiată însă, în mod subiectiv, de către legiuitor, în funcție de modul în care aceasta este înțeleasă”, se arată în cererea de reexaminare.

„ Instituirea nu echivalează cu satisfacerea nevoii de protecție a valorilor sociale”, menționează președintele.

El mai spune că legea trimisă la promulgare încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, nu respectă principiul proporționalității între măsurile luate și interesul public ocrotit. De asemenea, se mai precizează că este încălcată Constituția pentru că legea contravine libertății de exprimare. „Echivalează cu o cenzura”, a declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s