Un nou mecanism de garantare a creditelor, instrument care să asigure capital de lucru companiilor mari.

Prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă, împreună cu reprezentanții Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) au analizat astăzi, la Palatul Victoria, situația cu care se confruntă companiile din cauza epidemiei de coronavirus.
Discuțiile s-au axat, în principal, pe necesitatea asigurării de capital pentru investiții în vederea relansării producției, atât prin mecanisme guvernamentale de sprijin, cât și prin plata la timp a obligațiilor statului către companii.
Premierul și ministrul finanțelor au prezentat un nou mecanism de garantare a creditelor, instrument care să asigure capital de lucru companiilor mari. Proiectul asupra căruia Guvernul este în consultări cu Comisia Europeană, se va derula prin Eximbank, va avea un plafon de 8 miliarde de lei și va acorda o garanție la creditare de până la 80%.
De asemenea, prim-ministrul a menționat modificările pe care Executivul le face în plan legislativ pentru a orienta fondurile europene către investiții și pentru a facilita accesul companiilor la fonduri europene.
În același timp, Guvernul a făcut eforturi să plătească cât mai repede obligațiile pe care statul le are față de mediul de afaceri. Reprezentanții ANEIR au apreciat faptul că pentru prima dată după mulți ani rambursarea TVA a ajuns la zi. În ceea ce privește plata concediilor medicale, ministrul Finanțelor a precizat că au fost plătite 2,8 miliarde de lei, în condițiile în care se înregistrau restanțe de 3 miliarde de lei la preluarea guvernării.
Dialogul dintre Guvern și reprezentanții ANEIR va continua cu privire la măsurile de relansare economică aflate în pregătire de către Executiv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s