Putere pentru Autoritățile Locale în proiectele de Infrastructură Locală

Gurvernul României a emis o ordonanță de urgență prin care, autoritățile locale vor putea prelua de la diferitele autorități centrale, ministere și companii naționale proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local, a anunțat astăzi şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, într-o conferința de presă susținută.

Această solicitare de mutare a proiectelor, cerută de peste un deceniu de diferiți primari și șefi de consilii județene, poate fi realizată ca urmare a ordonanței de urgență adoptate joi de guvern.

Posibilitatea de a transfera proiectele a fost acceptată de C. Europeană pentru România, excepția fiind regiunea București – Ilfov, una dintre cele mai bogate din întreaga Uniune Europeană, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.
Centura București și alte obiective de infrastructură din Capitală vor rămâne la autoritățile centrale.

Autoritățile centrale, mai ales Compania de Autostrăzi (CNAIR) s-au remarcat în ultimii ani prin incapacitatea de a gestiona proiectele de infrastructură locală, acestea fiind întârziate ani buni.

Mulți aleși locali au cerut posibilitatea de a prelua aceste proiecte, centurile orașelor, arătând că au fonduri și capacitatea de a gestiona proiectele.

Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local de la autorităţile centrale la nivelul autorităţilor locale, care asistau neputincioase la modul în care unele rute de transport cu trafic intens, pur şi simplu, aglomerau comunităţile locale, aglomerau infrastructura locală, fără a putea interveni pentru modernizarea acestora, extinderea sau reabiliarea”, a explicat Dancă, în cadrul declaraţiilor de presă, de la Palatul Victoria.

Prin această ordonanță de urgență, autorităţile locale vor avea posibilitatea să preia în gestiune şi să execuţe proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară, fie prin autoritatea locală, fie prin asociaţii de dezvoltare intercomunitară.
Astfel, drumuri naţionale, centuri ocolitoare care nu erau până în prezent în grafic de execuţie la nivelul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere vor putea fi transferate autorităţilor locale şi executate în gestiunea acestora, urmând ca, după finalizarea lucrărilor, acestea să revină în administrarea CNAIR.

Mai exact, actul normativ adoptat de Guvernul Orban le dă autorităților locale posibilitatea, fie de a intra într-un parteneriat cu CNAIR pentru derularea unor proiecte, fie de a le prelua cu totul. „Lista proiectelor de infrastructură care pot face obiectul prevederilor prezentului articol se aprobă prin ordinul ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, cu avizul Ministerului Fondurilor Europene”, se arată în OUG.

„Prin acest mecanism, se rezolvă o problemă acută a Programului Operaţional Infrastructură Mare, respectiv un risc de dezangajare de peste două miliarde de euro, tocmai pentru că sunt proiecte care au întârziat, nu au fost pregătite suficient de către guvernările anterioare, din lipsă de interes, din lipsă de competenţă. Acestea au acum posibilitatea să fie transferate la nivel local, pentru realizarea acestora, astfel încât România să nu piardă banii Europeni”, a menţionat Ionel Dancă.

Potrivit actului normativ, pentru anul 2020 riscul de dezangajare la nivelul tuturor programelor operaționale este în valoare de 2,15 miliarde euro, iar cele mai mari valori ale riscului de dezangajare sunt înregistrate la nivelul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) cu valoarea de 778,17 milioane euro, Programului Operațional Regional cu valoarea de 740,13 milioane euro și a Programului Operațional Capital Uman cu o valoare de 382,16 milioane euro.
Riscul de dezangajare acționează imediat la sfârșitul anului calendaristic prin dezangajarea sumelor din bugetul alocat României, a declarat Dancă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s