CONTROL DSP VRANCEA LA SPITALUL JUDEȚAN SF. PANTELIMON – FOCȘANI

Directorul executiv al DSP Vrancea a dispus control la Spitalul Județean Sf. Pantelimon din Focșani

Marți, 9 iunie 2020, o echipă de control a DSP Vrancea a declanșat o anchetă, în legătură cu modul de depozitare a materialelor și medicamentelor în subsolul unității spitalicești focșănene. Ancheta se desfășoară pe parcursul a două zile, specialiștii DSP Vrancea verificând neregulile care au fost semnalate, atât de presa locală cât și de cea națională. Echipa a constatat că într-adevăr materialul sanitar era depozitat într-un spațiu total inadecvat, insalubru, care nu respecta normele de igienă și cele sanitare. O altă neregulă constatată a fost că personalul angajat în gestionarea spațiului respectiv, în momentul în care a identificat prezența vectorilor, avea obligația să sesizeze Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM), lucru care nu s-a întâmplat. Echipa de control a DSP Vrancea a găsit materiale sanitare aparținând secției de Dializă, unele aflate în termen de valabilitate, altele expirate. Dar dat fiind faptul că acestea erau depozitate într-un spațiu neadecvat, toate au devenit inutilizabile. În spațiul de depozitare, gradul de umiditate era ridicat, mucegaiul, prezent peste tot, și lipseau rafturile destinate organizării și dispunerii conforme a materialelor sanitare. Inspectorii sanitari au retras de la utilizare aceste materiale, chiar dacă aveau valabilitate în termen, ele fiind considerate deșeuri medicale.
Folosirea încăperii improvizate din subsol este o consecință a lipsei spațiului de depozitare de pe secție. Faptul că acest spațiu nu a fost prevăzut în planurile de construcție ale spitalului a determinat o carență în organizarea spațiilor conform prevederilor legale în vigoare. Spațiul aflat la subsolul clădirii spitalului, și așa inadecvat depozitării medicamentelor și materialelor sanitare, avea probleme cu infiltrațiile de apă provenite de la precipitații, iar în ultimul timp o conductă de apă se fisurase și toată apa s-a scurs pe pardoseală. Suplimentar acestor condiții improprii, inspectorii de la DSP Vrancea s-au mai confruntat și cu o obstrucționare a informațiilor, îngreunându-se astfel mersul anchetei pe marginea neregulilor constatate. Responsabilitatea informării nu ar trebui să lipsească, în condițiile utilizării materialelor sanitare, din partea personalului medical, obligat să sesizeze starea de avarie în care se afla spațiul supus acum anchetei.
Totodată, au mai fost găsite materiale medicale, aflate în gestiunea farmaciei spitalului, dar care, confruntată, de asemenea, cu problema spațiului, a fost nevoită să utilizeze aceeași încăpere inadecvată pentru depozitare. Erau situații când furnizorii le lăsau direct în spațiul insalubru, într-o totală ignoranță din partea celor responsabili a recepționa și gestiona corespunzător marfa primită.
Abateri s-au găsit nu numai asupra celor care se fac vinovați de neîndeplinirea normelor de depozitare a materialelor sanitare, dar și de neglijență în îndeplinirea planului de deratizare. Deși unitatea sanitară avea întocmit acest plan, nu s-a aplicat tratamentul pentru că nu a identificat nimeni prezența vectorilor.
În aceste condiții, specialiștii DSP Vrancea, odată cu încheierea anchetei, vor dispune măsuri și formula recomandări în vederea remedierii neconformităților constatate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s